Kiürült Manhattan, még soha nem állt üresen ennyi bérlakás

COVID-19 pandemic  coronavirus Corona; Virus; koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség New York USA plakát
A sign hangs in a park overlooking the Manhattan skyline on April 2, 2020 as seen from Weehawken, New Jersey. - On April 2, New York mayor Bill de Blasio urged all of the city's residents to cover their faces when outside to help stop the spread of the deadly new coronavirus. "This is a face covering. It could be a scarf. It could be something you create yourself at home. It could be a bandana," de Blasio told reporters. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Vágólapra másolva!
Rekordot ért el az üresen álló manhattani bérlakások száma: egy év alatt több mint kétszeresére nőtt, és ezzel 14 éves csúcsra ugrott a ki nem használt apartman-állomány New York üzleti és kulturális központjában.
Vágólapra másolva!

Manhattan március és április folyamán ürült ki, amikor a járvány miatt sokan hazaköltöztek bérleményeikből, tudva, hogy valószínűleg hetekre-hónapokra búcsút kell mondaniuk szokott életvitelüknek, munkába járásuknak. Az ingatlantulajdonosok akkor azt gondolták, a bérlők július és augsztus folyamán elkezdnek visszaszállingózni, de most úgy tűnik, az ingatlanpiac a vártnál lassabban billen helyre New Yorkban - összegzi a CNBC egy friss ingatlanpiaci jelentés megállapításait.

Manhattan felhőkarcolói New Jersey irányából: csak lassan térnek vissza a lakásokba a bérlők Forrás: AFP/Angela Weiss

Augusztusra valamennyivel 13 ezer fölé emelkedett a kiadó ingatlanok száma, ami rekordot jelent az elmúlt 14 évben, azóta, hogy rendszerezett adatgyűjtés folyik a világ egyik legnagyobb és legdrágább ingatlanpiacáról.

Az adatok szerint - ezzel fedésben - az újonnan megkötött bérleti szerződések száma is visszaesett, egy év alatt 23 százalékkal.

Júliusban a bérleti díjak egy évtized legnagyobb átlagos csökkenését produkálták, 10 százalékot. Emellett a bérbeadók átlagosan 1,7 hónap ingyenes bérletet kínálnak a bérlőknek, hogy ezzel megpróbálják őket az üres lakásokba csalogatni.

A jelentés kiemeli: július és augusztus hagyományosan az év legforgalmasabb hónapjainak számítanak a manhattani lakásbérleti piacon, ez azonban idén megváltozott. Úgy tűnik, egyelőre még mindig többen költöznek ki New York központjából, mint ahányan vissza.

Járókelő a Wall Street híres bikája előtt (2020 április felvétel) Forrás: AFP/2020 Getty Images/Bruce Bennett

Ugyanakkor a manhattani apartmanok bérleti díjai még mindig nem nevezhetők olcsónak.

Egy két hálószobás ingatlan átlagos bérleti díja 4620 dollár, azaz nagyjából 1,4 millió forint, ez csökkent most statisztikailag 10 százalékkal.

A bérbeadók és közvetítők most a lakások mellé járó több extra juttatással, például ajándékutalványokkal, ingyenes takarítási szolgáltatásokkal próbálják meggyőzni a bérlőket a be- illetve a visszaköltözésről.

A jelentés kiemeli: a manhattani ingatlanpiac egyelőre késlekedő talpra állása nem pusztán a bérbeadók problémája. Ha azoknak ugyanis nem származik jövedelmük a lakásokból, akkor nem tudják megfizetni az ingatlanadót sem, ami pedig New York városának egyik legfontosabb bevételi forrása.