Magyarország a vállalati hitelgaranciák európai élmezőnyébe tartozik

Budapest, város, látkép, belváros, Bazilika
Vágólapra másolva!
Magyarország Európában második helyen áll a vállalati hitelekhez nyújtott garanciakonstrukciók alkalmazásában - közölte az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa) a Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) legfrissebb összefoglalója alapján, amely az európai garanciapiacok 2019-es eredményeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Az AECM rendszeresen méri, hogy az európai országokban az adott évben mekkora a GDP-hez mért garanciaállomány. A 2019-es adatok szerint Törökország áll az élen 5,1 százalékos mutatóval, második Magyarország 2,1 százalékos eredménnyel, majd Portugália következik 1,8 százalékkal.
Hangsúlyozzák, az AECM által vizsgált európai országokban a hitelgarancia portfóliók GDP-arányos átlaga 0,7 százalékot tett ki 2019-ben.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója a közlemény szerint kiemelte: évek óta kifejezetten erős a fejlődés a magyar piacon.

A Garantiqa már 2018-ban történelmi rekordot ért el a garancianyújtásban, tavaly a portfóliója tovább bővült. A Garantiqa kezességével biztosított kkv-hitelállomány értéke 1046 milliárd forintra emelkedett.

Számos vállalkozás számára a garanciakonstrukciók jelentik a hitelekhez, beruházásokhoz, ezen keresztül a fejlődéshez vezető utat. Sok olyan cég van ugyanis, amely fejlesztene, de nem biztos, hogy a bankok hitelképesnek találják, vagy nem rendelkeznek elegendő fedezettel.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A garanciakonstrukciókkal viszont hozzájuthatnak a forrásokhoz - emelte ki a vezérigazgató.
A közleményben kitértek arra, hogy a koronavírus-járvány negatív hatásai kihívás elé állítják a gazdaságot, ezen belül a vállalkozásokat, a hitelpiacot és a garancianyújtó társaságokat, így a Garantiqát is.

Búza Éva ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az MFB Csoport, így a Garantiqa is azonnal reagált a járványhatásra és új, illetve átalakított konstrukciókat biztosít a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a mostani bizonytalan helyzetben is megkaphassák a túléléshez szükséges hitelt.

Az idén tavasszal elindították az 500 milliárdos keretösszegű Garantiqa Krízis Garanciaprogramot,

amelyben a magyar vállalkozások 90 százalékos garancia mellett juthatnak hitelforrásokhoz, ezzel biztosíthatják a likviditásukat, felhasználhatják fejlesztésre és a munkahelyek megőrzésére is - emelte ki Búza Éva a közleményben.

A Garantiqa közleményében rámutatott arra is, hogy szakértői szerint az idei évre várható gazdasági visszaesést tompíthatják a garanciakonstrukciókkal felvett vállalati hiteleken alapuló fejlesztések. Az intézményi kezességvállalásnak így kiemelten fontos szerepe lehet a gazdaság újraindításában.