Az Apple után a Tesla is feldarabolja a részvényeit

Tesla, logó, autó
A view of a Tesla logo during the coronavirus pandemic on May 16, 2020 in New York City. COVID-19 has spread to most countries around the world, claiming over 308,000 lives with over 4.6 million infections reported. (Elecktrek)—Tesla’s next factory is going to be in Austin, Texas and it’s going to happen quickly. (Photo by John Nacion/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Hamarosan komoly átalakulás jön a Tesla befektetőinek életében, mivel Elon Musk vállalata augusztus végén feldarabolja a papírjait.
Vágólapra másolva!

A Tesla befektetői hamarosan 300 dollár alatti részvényárfolyamot láthatnak, ez azonban nem annak köszönhető, hogy összeomlik az autógyártó árfolyama. Elon Musk cége ugyanis bejelentette, augusztus 28-án, tőzsdezárás után, feldarabolják a részvényeket. Ez azonban nem feltétlenül csak technikai kérdés, a Barron's elemzői szerint ugyanis komoly volatilitás is jöhet augusztus 31-étől, amikor az új részvényekkel megkezdődik a kereskedés.

A feldarabolás azt jelenti, hogy minden Tesla részvényes további négy részvényt kap minden egyes papírja után.

Az egyes részvények értéke pedig 80 százalékkal csökken majd, vagyis a vállalat piaci értéke nem változik.

Miért negyedelik az Apple részvényeket?

Az Apple a harmadik negyedévben rekordnak számító 59,7 milliárd dolláros bevételről jelentett, vagyis a járvány sem volt komoly hatással a cég működésére annak ellenére sem, hogy egy ideig világszerte zárva voltak a boltjaik. Nem is csoda, hogy az Apple árfolyam egyből kilőtt a jelentést követően és ugyan azóta némiképp visszakorrigált, ám továbbra is 436 dollár fölött kereskednek a cég értékpapírjaival.

A részvények feldarabolása általában arra utal, hogy a vállalat bízik a saját papírjának teljesítményében. Ráadásul, ahogy a papírok olcsóbbak lesznek, egyre több kisbefektető is vásárolhat.

A 300 dolláros részvény ugyanis sokkal nagyobb vonzerővel bírhat a kisbefektetőknek, mint az 1500 dolláros.

Napjainkban azonban a helyzet kissé bonyolultabb, mivel ma már számos kisebb befektető tőzsdén kereskedett alapokban (ETF) is részesedést vásárolhat, tehát elvileg akár már 5 dolláros befektetéssel is be lehet szállni a Teslába.

A technológiai óriások közül legutóbb az Apple jelentette be, hogy 4/1 arányban negyedeli a részvényeit. A bejelentés után az iPhone gyártójának árfolyama több mint 10 százalékkal emelkedett, de e mögött valószínűleg inkább az erős negyedéves gyorsjelentés állt.

A Tesla részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A következő időszak azonban egyébként is igen izgalmas lesz a Tesla (és a befektetők) számára. A vállalat ugyanis hamarosan bekerülhet az S&P 500 részvényindexbe, szeptemberben pedig egy akkumulátor technológiai napot rendez a vállalat.

A feldarabolás nem érinti az S&P 500-ba való bekerülés lehetőségét.

A Tesla emellett igen sajátos helyzetben van a piacon. Miközben a vállalat részvénye idén eddig 229 százalékot emelkedett, és ezzel már a világ legértékesebb autógyártója lett – megelőzve a Toyota Motorst –, mégis nagyon sok befektető fogad a vállalat tőzsdei gyengülésére. Következésképpen, a közeljövő eseményei elég mozgalmas időszakot hozhatnak a Teslára fogadók számára.