Kínai mintára hozná létre a Facebook az alkalmazások királyát

Facebook, logó, alkalmazás, telefon, messenger
ANKARA, TURKEY - FEBRUARY 27: In this photo illustration a mobile phone screen displays the Facebook Messenger logo in front of a computer screen showing the Facebook sign in Ankara Turkey on February 27, 2020. Ali Balikci / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ugyan a Facebook Pay létezéséről kevesen tudnak, a szolgáltatás már több országban elérhető és gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint az összes többi hasonló fizetési megoldás, a vállalat viszont abban reménykedik, hogy egyre több felhasználó fogja használni, így egy WeChathez hasonló ökoszisztéma jön létre, vagyis a felhasználó gyakorlatilag mindent elintézhet a Facebookon keresztül anélkül, hogy kilépne az alkalmazásból.
Vágólapra másolva!

A Facebooktól egyáltalán nem áll távol más vállalatok sikeres funkcióinak és újításainak koppintása. Ezt a taktikát előszeretettel alkalmazza a közösségi oldal, néha azért, hogy meggyengítsék a konkurenciát, máskor pedig azért, hogy olcsóbban fel tudják vásárolni azt.

A Facebook most egy olyan közösségi élményt próbál megalkotni, amelyet a Tencent a WeChat alkalmazással már létrehozott Kínában.

Ennek lényege, hogy egy alkalmazáson belül a felhasználók gyakorlatilag mindent elintézhetnek. A WeChaten az üzenetküldés mellett többek között taxit lehet rendelni, adót bevallani, fizetni az üzletekben és újságot olvasni.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ali Balikci

Mark Zuckerberg alkalmazása ugyan még nem ért el erre a szintre, de a Facebook így is folyamatosan bővül. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az online piactér, a Facebook Gaming, amelyen keresztül streamereket lehet nézni, de már egy ideje tervbe van véve egy randizós, Tinderre hasonlító funkció integrálása is.

A WeChat egyik legfontosabb része az érintésmentes fizetés, amely piacvezető Kínában. A Facebook valami hasonlót szeretne elérni a Facebook Pay terjeszkedésével, erre a célra pedig Facebook Financial néven külön részleget is létrehoztak, amelyet David Marcus, a Messenger korábbi igazgatója fog vezetni.