Silány arcmaszkokat, kesztyűket találtak egy kamionban az M1-esen

Koronavírus, vírus, maszk, szájmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, 3M szájmaszk, 3M, illusztráció
11 April 2020, Berlin: View of a respirator from the US American company 3M with protection level FFP2. Photo: Jörg Carstensen/dpa
Vágólapra másolva!
Több mint százezer rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést és más hamis terméket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy szlovák kamionban az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál. A 36 millió forint értékű árut lefoglalták - tájékoztatta a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága hétfőn az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A pénzügyőrök az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerbe (ekáer) bejelentett adatok alapján választották ki a kamiont, amelyben maszkokat, kesztyűket és műanyag arcvédő pajzsokat találtak.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet véleménye szerint ezek nem feleltek meg a minőségi, illetve megfelelőségi előírásoknak.

Az egészségügyi védőeszközök mellett több mint ezer pár hamis papucsot, valamint száz, szerzői jogvédett figurát tartalmazó nyakláncot és karkötőt is találtak a kamionban.

Illusztráció Forrás: AFP/Jörg Carstensen

A pénzügyőrök a védőfelszereléseket átadták a rendőröknek, és rossz minőségű termék forgalomba hozatalának gyanúja miatt feljelentést tettek. A hamis termékeket lefoglalták, és iparjogvédelmi, valamint szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt nyomozást indítottak.