Az amerikai elnök a gazdaságot támogató rendeleteket írt alá

President Trump Delivers Remarks To The American Workforce Policy Advisory Board GettyImageRank2 POLITICS GOVERNMENT employment and labor washington WHITE HOUSE
Donald Trump
Vágólapra másolva!
A gazdasági helyzet kezelésére négy rendeletet írt alá Donald Trump amerikai elnök szombaton, beváltva azt a fenyegetését, hogy saját hatáskörében cselekszik, ha a kongresszus nem fogadja el koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság ösztönzését célzó új csomagtervet.
Vágólapra másolva!

Az egyik elnöki rendelet részlegesen visszaállítja a válság miatt megnövelt munkanélküliségi segély fizetését, míg a második segítséget nyújt a diákhitelek visszafizetéséhez. A harmadik rendeletben szövetségi szinten betiltják a kilakoltatásokat, a negyedik pedig felfüggeszt bizonyos, a bérekre kivetett adóka

A megemelt, heti 600 dolláros munkanélküliségi járadék fizetésének határideje a múlt hónapban járt le, akárcsak a kilakoltatási moratórium. Mindkét intézkedés a kongresszus által tavasszal elfogadott közel 3000 milliárd dolláros segélycsomag része volt.

A Trump által aláírt rendelet értelmében heti 600-ról 400 dollárra csökken a megemelt munkanélküliségi segély összege, és a kifizetéshez szükséges forrást a rendkívüli katasztrófákra elkülönített tartalékból szabadítják fel.

Donald Trump amerikai elnök Forrás: AFP/2020 Getty Images/Drew Angerer

Az Egyesült Államokban csaknem ötmillió embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19 betegségnek 160 ezer halálos áldozata van, a legtöbb a világban, az áldozatok száma a világszerte ismert halálesetek mintegy 20 százaléka.

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban, de a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma így is 12,9 millióval marad el a járványügyi korlátozások bevezetése előttitől, miközben a munkanélküliek száma 1,4 millióval 16,3 millióra csökkent. A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején 8,7 millió álláshely szűnt meg az Egyesült Államokban.