Terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel?

Napenergia, napelem
Aerial view of a floating solar energy farm at a photovoltaic power station in Qinlan town, Tianchang city, east China's Anhui province, 15 October 2018.
Vágólapra másolva!
Ahogy globálisan egyre lendületesebben nő az üzembe helyezett napelem panelek száma, a világnak hamarosan szembe kell néznie egy korábban szinte ismeretlen problémával. A leszerelt panelek ugyanis jelentős mennyiségű hulladékot képeznek, aminek az elhelyezése egyelőre megoldatlan kérdés.
Vágólapra másolva!

A teljes globális napelem kapacitás tavaly elérte a 629 gigawatott, ami 12 százalékos növekedés volt a 2018-as szinthez képest. Ez a névleges kapacitás hatalmas mennyiségű panelt jelent, melyek élettartama azonban nem végtelen.

Következésképpen, néhány éven belül a világnak szembe kell néznie egy új kihívással, a leszerelt panelekből adódó hulladékkezeléssel

– írja a Oilprice.com elemzése.

Noha a napelem panelek mérete és kapacitása is nagyon különböző lehet, az elemzés úgy számolt, hogy ha csak a tavaly üzembe helyezett paneleket nézzük – melyek 114,9 gigawattot jelentettek –, akkor mindössze egyetlen évben több tízmillió napelem panelt üzemeltek be, világszerte. Emellett sokmillió olyan panel van, amely hamarosan eléri az élettartama végét.

Fenyegető hulladék

Egy nemrég közzétett kutatás szerint

az évtized végére nagyjából 8 millió tonna napelem hulladék lesz, amelynek helyet kell találni.

A National Renewable Energy Laboratory jelezte, 2050-re ez a szám elérheti a 80 millió tonnát is. Összevetésképpen, 2016-ban még csak 250 000 tonna napelem hulladékról kellett gondoskodni.

Egyre égetőbb probléma a leszerelt napelem panelek elhelyezése Forrás: AFP/Imaginechina/Wan Shanchao

A problémát sok esetben az okozza, hogy nincs megoldva a rendszerszerű újrahasznosítás. Jóllehet a napelem panelek méretét és élettartamát figyelembe véve egyelőre a terület nem számít jelentős hulladéktermelőnek (például az autóiparhoz képest), de egyre égetőbb kérdés, hogy globálisan is figyelmet kapjon a probléma, ha a napenergia továbbra is rendkívül gyors ütemben terjed.

A felhasználás során az is gondot jelent, hogy a fogyasztók gyakran 10-12 év után lecserélik a paneleket, vagyis a tervezett élettartamnál jóval korábban.

Emellett pedig sokszor úgy tekintenek a panelekre, mint az autókra, amelyektől megszabadulnak, de nem foglalkoznak azzal, mi történik velük a későbbiekben.

A National Renewable Energy Laboratory elemzése szerint viszont az évszázad közepére már a napelemek adhatják az elektronikus hulladékok globális mértékének nagyjából 10 százalékát.

Egy új zöld üzletág

Kiemelték, a napenergia azért élvez jelentős támogatást világszerte, mert tiszta és zöld technológiaként van elkönyvelve. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy ha már nő a népszerűsége, valóban annyira tiszta és zöld legyen a technológia, amennyire csak lehetséges. És ehhez hozzátartozik a hatékony újrahasznosítás is – mondta Garvin Heath, a jelentés vezető szerzője.

Sokmilliárd dolláros üzletág lehet a panelek újrhasznosítása Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Zheng

Mindazonáltal a jelentés egyáltalán nem pesszimista.

Kiemelték,

a napelemek újrahasznosítása önmagában 15 milliárd dolláros globális üzletágat jelenthet 2050-re, és 2 milliárd új panel legyártásához járulhat hozzá.

Emellett pedig az újrahasznosítás számos fontos fém kínálatát is megnövelheti, miközben jelentősen csökkentené a napenergia szektor környezeti lábnyomát.