Több szénerőművet zártak be eddig idén, mint amennyit megnyitottak

szénerőmű
High-voltage power lines leading toward the cooling towers of a brown coal power plant of Vattenfall AG in Jaenschwalde, Germany, 11 May 2016. Around 2,000 anti-coal activists are expected to join a protest campaign in Welzow over the upcoming Pentecost weekend. They intend to enter the neighbouring mine and block access to excavators and other technical equipment, the 'Ende Gelaende' (lit. End of the road) initiative said. A rally is also to be held in Welzow on 14 May. The protests are part of a worldwide campaign directed against the production and use of fossil resources such as coal and oil. Photo: PATRICK PLEUL/dpa
Vágólapra másolva!
Idén fordult elő először a történelemben, hogy az év első hat hónapjában csökkent a szénerőművek kapacitása a globális energiatermelésben. Annak ellenére ugyanis, hogy Kínában dominálnak a szénerőművek, világszerte több erőművet zártak be, mint amennyit nyitottak.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb szakadék tátong a világ egyes régiói között a szénenergia felhasználásában. Ahogy ugyanis Európában és az USA-ban sorra zárják be a szénerőműveket, Ázsiában továbbra is az erősen szennyező szén a meghatározó – derül ki a Global Energy Monitor kutatásából.

Az ázsiai országok közül Kína továbbra is élen jár a szénenergia használatában, és általában is igaz, hogy az ország a világ legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátója. Jelenleg a Föld összes működő szénerőművének majdnem kétharmada Kínában található, az épülő erőműveknek pedig közel 90 százalékát Kína adja.

Ezzel együtt a jelentés rámutatott, hogy június végén a kínai szénenergia-termelés 40 százalékkal maradt el a tavaly ilyenkor mért szinttől, elsősorban a koronavírus-járvány miatti leállásoknak köszönhetően.

Indiában viszont már egészen más a helyzet. Az országban ugyanis jelenleg befagytak az erőműfejlesztések, ami azt eredményezte, hogy több erőművet zártak be, mint amennyit megnyitottak. Emellett Vietnám, Banglades és Egyiptom egyaránt elkötelezte magát azzal kapcsolatban, hogy csökkenti a szénenergia felhasználását.

Kínában még mindig meghatározók a szénbányák Forrás: AFP/Greg Baker

A Global Energy Monitor szénprogramjának igazgatója, Christine Shearer jelezte, a globális csökkenés egyfelől a gazdasági visszaeséseknek, másfelől a járvány közvetlen hatásainak, végül pedig a rekord mértékű európai bezárásoknak tudható be. Hozzátette, számos ország számára a jelenlegi különleges helyzet lehetőséget teremtett arra, hogy elkezdje átszervezni az energiapolitikáját.

A szakértő hangsúlyozta, globális szempontból a legnagyobb kérdést most Kína jelenti, mivel egyelőre nem világos, Peking milyen energiapolitikával hajtja végre a következő ötéves tervét.

Mindent összevetve, világszerte 18,3 gigawatt szénenergiát termeltek az országok az idei első félévben, miközben 21,2 gigawattnyi kapacitást állítottak le.

A bezárások jelentős részét Európa adta (8,3 gigawattal), de az USA is 5,4 gigawattnyi szénenergia-kapacitást állított le. Mindeközben Japánban úgy nyílt meg 1,8 gigawattnyi kapacitás, hogy bejelentették, 100 elöregedett egységet bezárnak.

A tervezett új üzemek közül, világszerte, 72 gigawattnyi kapacitással bíró bánya fejlesztését állították le az első félévben – elsősorban Indiában és Kínában –, és jelenleg 190 gigawattnyi kapacitás áll fejlesztés alatt.