Rég nem látott időszak köszönt be a globális ingatlanpiacon

Chrysler Building
NEW YORK, NY - JANUARY 9: The Chrysler Building stands in Midtown Manhattan, January 9, 2019 in New York City. New York Citys iconic Chrysler Building has been put up for sale. The building's owners, the Abu Dhabi Investment Council and New York developer Tishman Speyer, have hired a commercial real estate firm to market the landmark office tower. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az ingatlan sokáig az egyik legjobb hosszú távú befektetésnek számított, különösen akkor, ha valaki védeni akarta a vagyonát a piaci kilengések ellen. Az elmúlt időszakban viszont az ingatlanpiac alapvető változásokon ment keresztül, ami átértékelte az ingatlanok szerepét a befektetések között.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedekben az ingatlanbefektetés hatalmas üzlet volt, ráadásul komoly biztonságot és magas hozamot jelentett – leszámítva a 2008-2009-es amerikai ingatlanválság időszakát. Az USA-ban azonban még a válság ellenére is jól látszik a hosszú távú trend. Míg 1940-ben az amerikai lakóingatlanok medián értéke 2938 dollár volt, addig 1980-ban már 47 200 dollár, 2000-ben pedig 119 600 dollár – írja az Asia Times.

Az ingatlanok értékei azonban időnként komoly kilengéseket produkálhatnak, amire jó példa volt a 2008-as válság.

Az ingatlanpiac ráadásul igen különlegesen reagál a gazdasági sokkhatásokra, mivel számos különböző tényező befolyásolja az értékváltozást – a gazdasági növekedéstől a lakosság jövedelmi helyzetén át a régiós sajátosságokig.

Globális árcsökkenések

Az Egyesült Államokban például idén a jelentős gazdasági ösztönzők és támogatások ellenére is az látszott, hogy májusban csökkentek az ingatlanárak, miközben az eladások harmadik hónapja folyamatosan zsugorodtak. Elsősorban azért, mert a járvány miatt, egyes városokban, szinte teljesen leállt a gazdasági aktivitás.

Világszerte számos régióban beszakadtak idén az ingatlanárak Forrás: Origo

A medián eladási ár pedig 17 százalékkal csökkent az országban, a megelőző év azonos időszakához képest, de Manhattanben például egészen 54 százalékos volt a visszaesés. New Yorkban egyébként is különleges helyzet alakult ki, mivel hirtelen több ezer ember hagyta el a várost a járvány miatt, ami azt eredményezte, hogy évek óta először elkezdtek csökkenni a lakásbérleti díjak is. Számos olyan diák és dolgozó volt, aki nem New Yorkból származott, és ők hirtelen hazaköltöztek a családjaikhoz.

Az elemzők pedig nem is látják tisztán egyelőre, hogy ők mikor térhetnek vissza – visszarendezve ezzel az ingatlanpiaci állapotokat – különösen, hogy az egyetemek például online kurzusokat indítottak, ami nem indokolja a kötelező visszaköltözést.

Mindez azonban egyáltalán nem korlátozódik csak az USA-ra. A Fitch Ratings például nemrég arra jutott, hogy

Spanyolországban, az idei év egészében, akár 8-12 százalékkal is csökkenhetnek az ingatlanárak,

míg Ausztráliában 5-10 százalékos, Nagy-Britanniában pedig 3-7 százalékos lehet az árcsökkenés.

Mi lesz a kínai buborékkal?

Az elmúlt évek egyik leforróbb ingatlanpiaca azonban Kína volt, ahol a buborék mérete már meghaladta az USA-ban, a 2000-es években tapasztalt felfutást. Ráadásul a The Wall Street Journal szerint az árak még tovább emelkednek, ahogy a befektetők a gazdasági problémák ellenére is keresik az üzleti lehetőségeket a szektorban. A kínai kormány pedig aktívan gátolja is a piac korrekcióját, és különböző ösztönzőkkel támogatja az ingatlanvásárlást.

A kínai ingatlanbuborék egyelőre még tovább nőhet Forrás: Imaginechina/Weng Lei

Fontos azonban látni, hogy a kínai népesség száma több mint négyszerese az amerikainak, ami megnehezíti az összehasonlítást a két piac között.

A Goldman Sachs elemzői például jelezték,

a kínai ingatlanpiac (és az ingatlanfejlesztői készletek) teljes értéke 52 ezer milliárd dollár volt tavaly, ami kétszeresét tette ki a teljes amerikai ingatlanpiac méretének.

Az idei második félév tehát igen fontos lesz a globális ingatlanpiac számára, különösen ha kifutnak a nagy kormányzati élénkítő programok. Az igazi nehézségek azonban akkor jöhetnek, ha a kamatok egyszer emelkedésnek indulnak, illetve ha a kínai buborék egyszer kipukkad.