Ezeken a helyeken tehetnek látogatást az adóhivatal munkatársai

Hihetetlen, milyen ételekhez használnak vért - Galéria csoki csokolédé fagyi fagylalt
Vágólapra másolva!
A katás szerződések felülvizsgálata mellett a szokásos nyári ellenőrzéseket végzi a héten az adóhivatal, elsősorban a strandok, fürdők területén, illetve a vendéglátóhelyeken, cukrászdákban.
Vágólapra másolva!

A NAV nyáron is folytatja az év második felére kitűzött ellenőrzéseket a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződésekkel kapcsolatban, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Emellett Budapesten egész augusztusban a Budai Várban, valamint a Duna-korzón és annak környékén végeznek ellenőrzést az adóhivatal munkatársai, továbbá vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.

Bács-Kiskun megyében a vendéglátóhelyeket ellenőrzik ezen a héten, az ellenőrzések egyik fontos eleme a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűsége. Egész nyáron ellenőrzik a megyében a szezonálisgyümölcs-árusokat a boltokban, piacokon és a közterületen. Itt is vizsgálják az építkezéseket.

Baranya megyében augusztus 3 hétfő 9 vasárnap között szerdán Pécsett, az edzőtermekben, csütörtökön pedig Mohácson, a Szabadság utcai és a Jókai utcai vendéglátóhelyeken végeznek próbavásárlásokat. Ebben a megyében is sorra kerülnek az ellenőrzéseken az építkezések.

Békés megyében augusztus 3 hétfő és 7 péntek közt fagylaltozókat, cukrászdákat ellenőriznek a megye egész területén.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

2020. augusztus 6-án az ónodi országos kirakodó vásáron tartanak ellenőrzést a revizorok.

Emellett a megyében 2020. augusztus 10 (jövő hétfő) és 14 (jövő péntek) közt az idegenforgalmi szempontból frekventált településeken – így Miskolcon, Sárospatakon, Tiszaújvárosban, Bogácson és Mezőkövesden – található strandokon, illetve a megyében található bányatavaknál ellenőrzik a kereskedőket és a vendéglátóhelyeket.

A fagylaltokat áruló kereskedelmi egységek és a vendéglátóipari egységek szinte az egész ország területén számíthatnak adóhatósági ellenőrzésre a héten Forrás: Shutterstock

Csongrád megyében augusztus 10. (jövő hétfő) és 13 (jövő csütörtök) közt fokozottan ellenőrzik a megyében a strandok, fürdök területén és azok környékén működő adózókat.

Fejér megyében 2020. augusztus 3 hétfő 7 péntek között a szabadidő- és sporteszközök bérbeadóinál végeznek ellenőrzéseket az adóellenőrök.

Hajdú-Bihar megyében 2020. augusztus 3-án hétfőn és 4-én kedden a fagylaltozókat, valamint a közterületeken, strandokon, fürdőkben értékesítő vállalkozásokat ellenőrzik.

Komárom-Esztergom megyében augusztus 7 péntekig a strandokon és a turisztikailag frekventált helyeken ellenőrzik a vendéglátókat.

Pest megyében augusztus 3-tól szeptember 9-ig ellenőrzik a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket.

Somogy megyében a szezonálisgyümölcs-árusoknál, a strandok környékén és turisztikailag frekventált területeken működő vendéglátóknál folytat ellenőrzést a NAV, a megye teljes területén.

Veszprém megyében augusztus 3 hétfő és 7 péntek közt a balatonalmádi és balatonfüredi járásokban ellenőrzik a vendéglátóhelyeket. A korábban mulasztó vállalkozások ismételt ellenőrzésre számíthatnak.

Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak (alkalmazottak) bejelentését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a kedvezményes áfakulcsok alkalmazásának szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek megfelelő használatát, üzemeltetését vizsgálhatják. A pénztárgépekben rögzített adatok alapján egyes ellenőrzések esetében az adóhivatal folyamatosan vagy ismétlődően is nyomon követheti a bevételek alakulását. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrizhetik az adóellenőrök. A revizorok sok esetben vizsgálják az áruk eredetét és a jövedéki termékek forgalmát is, egyes esetekben pedig forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A cikk a NAV adótraffipax oldala alapján készült.