Darabokra szedik vagy eladják az 50 milliárd dolláros botránycéget

TikTok videós alkalmazás
(FILES) In this file photo taken on December 14, 2018, a logo of the application TikTok is pictured in Paris. - The Indian government on April 16 ordered tech giants Google and Apple to take down the Chinese-owned Tiktok video app after a court expressed concerns over the spread of pornographic material, sources told AFP. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Vágólapra másolva!
A fiatalok körében mindig vannak trendi alkalmazások. Egy ideig a Facebook volt az, ezt követte az Ask,fm, az Instagram, a Snapchat, most pedig éppen a TikTok hódít világszerte. A platform lényege, hogy rövid videókat tölthetnek fel a felhasználók, amelyek esetenként kreatívak, de javarészt csak tizenévesek tátognak és táncolnak különböző dalokra. A TikTokot viszont az utóbbi időben több országban is vizsgálni kezdték, mert a vállalat nem kezeli megfelelően a kiskorúak adatait, ráadásul a gyanú szerint a cég szoros kapcsolatban áll a kínai kormánnyal is, ez pedig komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A hónapok óta húzódó vita akár az alkalmazás betiltásával is járhat, de a TikTok tulajdonosa, a ByteDance több forgatókönyvön is dolgozik a helyzet rendezése érdekében.
Vágólapra másolva!

A Reuters számolt be először arról, hogy az Egyesült Államok irányából érkező nyomás miatt a ByteDance, a TikTok tulajdonosa több ajánlatot is kapott a befektetőktől egy esetleges felvásárlásra vonatkozóan. Értesülések szerint a Sequoia (amerikai alapkezelő) és a General Atlantic (amerikai növekedési alap), a TikTok két befektetője is azt tanácsolja, hogy a ByteDance-nek, hogy adja el nekik a többségi részesedést, mivel így némiképp csillapítani lehetne a közösségi oldal körül kialakult ellenséges hangulatot.

A TikTokot akkor támadták először, amikor az Egyesült Államok külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottságának (CFIUS) egyik jelentése aggasztónak nevezte a platform adatkezelési gyakorlatait,

valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az anyacég, a ByteDance szoros kapcsolatban állhat a pekingi kormánnyal. Ezután amerikai politikusok, köztük Mike Pence alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter is jelezte, hogy keményen fel fog lépni a TikTokkal szemben.

Illusztráció Forrás: AFP/Joel Saget

A dolgot csak nehezíti, hogy jelenleg meglehetősen rossz a kapcsolat az Egyesült Államok és Kína között. Nemrég 33 kínai vállalatot tettek feketelistára, köztük az Apple több fontos beszállítóját is, a Huaweit pedig már hónapok óta ki akarják tiltani az Egyesült Államokból.

A ByteDance tehát ebben a már egyébként is túlfűtött politikai helyzetben próbál megoldást találni arra, hogy a TikTok, amely 800 millió felhasználóval rendelkezik, ne veszítse el egyik legfontosabb piacát.

A Reuters információi szerint a TikTok két amerikai befektetőpartnere 50 milliárd dollárra értékelte a vállalatot, amely a cég várható 2020-as árbevételének ötvenszerese. A magas értékelés egyik oka az lehet, hogy a 2021-es előrejelzések igen kecsegtetőek, hiszen komoly növekedést prognosztizáltak többek között a reklámbevételek terén, így jövőre a jelenlegi egymilliárdról hatra kúszhat fel az árbevétel.

A 140 milliárd dolláros becsült piaciértékkel rendelkező ByteDance azonban a hízelgő ajánlat ellenére sem biztos, hogy hajlandó lesz megválni a legfontosabb alkalmazásától, ráadásul még akadhat valamennyi mozgástere Yiming Zhang vezérigazgatónak.

Ha nem sikerül nyélbe ütni az üzletet, akkor egy másik lehetőség, hogy csak a TikTok amerikai részét adják el, a többi országot, beleérve a kínai üzemeltetést (ott az alkalmazás Douyin néven fut) megtartanák.

Az eladás mellett több forrás is megerősítette, hogy az asztalon van számos olyan terv is, amelyek nagyban alakítanák át a vállalat struktúráját. Ezek között szerepel például, hogy a TikTok amerikai részlegét kiemelik a vállalatból és egy külön holdingot hoznak létre számára, amelynek saját független igazgatósága lesz.

A ByteDance idén tervezte a tőzsdére lépést, amelyet tavasszal elhalasztott, de nem mondott le.

Ha viszont tőzsdére is megy azt valószínűleg nem az USA-ban teszi majd, hanem Hongkongban vagy Sanghajban.