Így hódította meg a világot a hasábburgonya

Krumpli, burgonya, french fries, sült krumpli
(dpa) - Two fingers are picking a chip, Duesseldorf, 4 December 2002. The ministry for consumer protection, food and agriculture presented the results of 1,000 foods tested for acrylamide, a substance which is likely to cause cancer. French fries, potatoe crisps and crispbread showed very high levels of acrylamide. This confirms a Swedish study which also found that acrylamide is formed when foods that are high in carbohydrate are heated (baked, fried, roasted etc.). The ministry suggests to heat the respective foods as modestly as possible to keep the potential health risk low.
Vágólapra másolva!
A világon kevés olyan étel van, amely mindenhol hasonlóan népszerű, mint a hasábburgonya. A sült krumpli világnapját július 13-án ünneplik. De vajon mi vezetett a sült krumpli sikeréhez?
Vágólapra másolva!

Történelem

A burgonya hosszú-hosszú ideig ismeretlen volt az európai emberek számára, először a dél-amerikai kontinensről érkezett meg Európába az 1540-es években. A zöldség sikeresen hódította meg a világot, a 16-17. században már Ázsiában és Afrikában is elterjedt.

Magyarországon először egy mecénás, Batthyányi Boldizsár révén jelent meg a 16. század végén, de igazán csak a 18. században terjedt el.

Azonban a krumpli megjelenése és a hasábburgonya megszületése között több száz év telt el. Bár a french fries kifejezésből arra lehet következtetni, hogy a sült krumpli Franciaországból származik, de ez nem biztos, hogy így van. A legnépszerűbb elmélet szerint először Belgiumban,

a Maas-völgyben csináltak sült krumplit az 1600-as évek végén.

Ezen a környéken már akkoriban népszerű étel volt a zsírban sült hal, azonban mikor a folyók befagytak, valamivel pótolni kellett a kieső ételmennyiséget: így a krumplit hasonló alakúra szelték, mint a halakat, így megkapva a hosszúkás és vékony hasábokat.

Az elmélet ellenzői szerint nem valószínű, hogy a drága zsírt nagy mennyiségben sült krumpli készítésére használhatták.

Hasábburgonya méretű sült hal Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/J-C. Vaillant

Egy másik elmélet szerint a sült krumplit egy francia gyógyszerésznek, Antoine-Augustine Parmentier-nek köszönheti a világ. Franciaországban az 1700-as évek közepéig nem ajánlották emberi fogyasztásra a krumplit, sőt,

még a lepra terjedését is összekötötték a növénnyel.

Azonban Parmentier börtönbe került a hétéves háború alatt, ahol krumplival etették, és semmi baja nem lett. Szabadulását követően elhatározta, hogy népszerűsíteni fogja a növényt. Mivel első kísérletei kudarcot vallottak, taktikát váltott.

Krumpliszelő gép Párizsból 1935-ben Forrás: Roger-Viollet via AFP/© Jacques Boyer / Roger-Viollet/Jacques Boyer

Egy nagy földterületet katonákkal kezdett el őriztetni, mely azt a látszatot keltette, hogy amit az őrök védenek, az egy értékes dolog. További ravasz csel volt, hogy Parmentier külön kérte az őröket, hogy olykor-olykor hagyják a tolvajoknak, hogy elvigyék a krumplit.

Így a burgonya az 1800-as évekre már Franciaország egyik legnépszerűbb étele lett. 1795-ből már vannak feljegyzések arról, hogy utcai árusok sült krumplit árultak Franciaországban, majd később az egész világon elterjedt.

1944-es fotón egy krumpliárus Franciaországban Forrás: AFP/-

Napjainkban a sült krumpli az egyik legnépszerűbb ételek közé tartozik, ehhez azonban több dolog együttállása is kellett: a hámozás és szeletelés folyamatát is sikerült gépesíteni vagy olcsó munkaerővel megoldani.

Ezt követően óriási ugrás volt a fagyasztott krumpli bemutatása 1948-ban.

A technológia segítségével és a gyorsétterem-láncok és szupermarketet terjedésével mindenki számára különösebb erőfeszítés és költség nélkül könnyen hozzáférhetővé vált az étel.

Krumpli az egyik gyorsétteremben Forrás: ddp images via AFP/Joerg Koch

További érdekes tények a sült burgonyáról

  • Bár vitatott, hogy Belgium a feltalálója a sült krumplinak, az biztos, hogy Európában itt a legnagyobb az egy főre jutó fogyasztás. Belgiumban annyira népszerű az étel, hogy az ország külön kérvénnyel fordult az UNESCO-hoz, hogy a majonézes sült krumplijukat nyilvánítsák a világörökség részévé.
  • 1802-ben Thomas Jefferson amerikai elnöknek sült krumplit szolgáltak fel a Fehér Házban. Itt francia stílusú krumplinak nevezték az ételt, amely nagyon ízlett az elnöknek.
  • A gyorséttermek többsége vékony cukorréteggel vonja a burgonyát fagyasztás előtt, így mikor az olajba kerül, a cukor aranyszínt kölcsönöz az ételnek.
Fish and chips készül egy brit város éttermében Forrás: AFP/Paul Ellis
  • Sokáig vallási okokból nem ettek krumplit Európában, ugyanis a növény nem szerepel a Bibliában. A protestánsok emiatt inkább nem is kockáztattak, míg néhány keresztény közösségben úgy oldották fel a burgonyára vonatkozó kérdést, hogy szentelt vízzel meglocsolták a termőföldeket.
  • Az első sült krumpli receptet 1857-ben jegyezték fel és adták ki egy szakácskönyvben.
  • Az Egyesült Államokban termesztett burgonya 7 százalékából a McDonald's sült krumplija lesz. A gyorsétterem-lánc adja el az ország sült krumpli mennyiségének a harmadát. A gyorsétterem évente 1542 tonna krumplit vásárol.
Sült krumplit adó automata Németországban Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Stefan Puchner
  • Egy amerikai állampolgár átlagosan évente 13,6 kilogramm sült krumplit eszik meg.
  • A világon évente több mint 2 millió tonna sült krumpli fogy.
  • Brugge városában saját múzeuma van a sült krumplinak.
  • Charles Dickens: Két város regénye című művében (1859) szintén felbukkan már a sült krumpli.
  • Kínában, Ausztráliában, Belgiumban, Izraelben, Szlovákiában és Hollandiában is üzemelnek hasábburgonya-automaták.
  • A világ leghosszabb hasábja 96,5 centiméter volt.
  • Az éttermi veszekedések leggyakoribb kiváltó oka a sült krumpli.

Koronavírus és sült krumpli

Belgiumot nagyon rosszul érintette a koronavírus, a július 13-i adatok szerint 62 707-en betegedtek meg az országban, ebből 9782-en meghaltak.

A vírus miatt az ország hasábburgonya-fogyasztása is visszaesett, méghozzá olyan mértékben, hogy a Belgapom nevű kereskedőcsoport arra kérte a belgákat áprilisban,

hogy hetente kétszer egyenek krumplit.

Ennek oka az volt, hogyha nem pörgött volna fel a fogyasztás, akkor 750 ezer tonna krumplit kellett volna megsemmisíteni. Ennek a mennyiségnek az ára 125 millió euró.

A vírus miatt ugyan a termelés nem állt le, de a tárolókapacitások a zárt piac miatt kezdtek megtelni.

Azóta a határokat megnyitották, így a krumplitermés nagy hányada megmenekült.

Sült krumpli egyik jellegzetes szószával, a ketchuppal Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Gero Breloer

Az Egyesült Államokban a koronavírus alatt 78,6 százalékkal megnőtt áprilisban a fagyasztott krumplik forgalma, ami hiányhoz vezetett a szupermarketekben. Ezek ellenére több amerikai termelő nagy dilemma előtt áll, ugyanis a bezáró éttermek miatt a kereslet visszaesett.

Ez azt eredményezi, hogy lehet gazdaságosabb a termést be sem takarítani, mintsem azt tárolni, és reménykedni a vevők visszatérésében.

Források: Reuters, Forbes, Chicago Tribune, Buzzfeed, Google Books, Daily Meal, Farmers Almanac, Today I Found Out