Miért olyan drága a ruhafélék újrahasznosítása?

nő bolt vásárlás shopping Fenntarthatóság a divatiparban: hol tartunk most?
Vágólapra másolva!
A fast fashion ruhákat, vagyis az általában egy szezonra vásárolt dolgokat, évente dobják ki a vevők, és ez rendkívül negatívan hat a környezetre. Ráadásul az így eldobott ruháknak csak kis százalékát hasznosítják újra, mivel rendkívül időigényes munka – összegzi a BBC.
Vágólapra másolva!

A Sophie Woodward szociológus által, a manchesteri egyetemen végzett kutatás szerint valójában a nők, a szekrényükben lévő ruhák 12 százalékát egyáltalán nem használják.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Egyesült Államokban eldobott textilanyagok mintegy 85 százaláka – ez 2017-ben 13 millió ruhát tett ki – kerül hulladéklerakóba, vagy égetik el. Egy átlagos amerikai - a becslések szerint - évente 37 kilogramm ruhát dob ki. Világszerte pedig 93 millió tonna textilhulladék keletkezik évente és ez a szám 2030-ra várhatóan eléri majd a 134 millió tonnát.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Továbbá a divatipar felelős az üvegházhatást okozó gázok összes kibocsátásának tíz százalékáért, a textilgyártás miatt önmagában becslések szerint évente 1,2 milliárd tonna üvegházhatású gáz kerül a légkörbe. Ráadásul nagyon sok tiszta vízet igényel a textíliák előállítása: a divatipar felelős a globális szennyvíztermelés húsz százalékáért.

Ugyanakkor több ruhát vásárolunk, mint valaha:

egy átlagos fogyasztó most 60 százalékkal több ruhát vesz, mint 15 éve.

Globálisan pedig mintegy 56 millió tonnányi ruházat talál gazdára évente, ez 2030-ra várhatóan 93 millió tonnára, 2050-re pedig 160 millió tonnára növekszik.

De a ruháknak mindössze csak 12 százalékát hasznosítják újra – ezzel szemben a papír-, üveg- és műanyag PET-palackok 66, 27 és 29 százalékát dolgozzák fel az Egyesült Államokban.

A vezető divatmárkák által jelenleg használt újrahasznosított poliészter nagy része valójában műanyag flakonokból és nem régi ruhákból származik.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A textil-újrahasznosítás egyik legnagyobb problémája, hogy a ruhák többfajta természetes és mesterséges szövet kombinációjából állnak. Emiatt nehéz a szétválasztásuk és a hatékony újrahasznosításuk is.

A textíliák alapanyagok szerinti kézi rendezése munkaerő-igényes, lassú, és képzett alkalmazottak végezhetik csak.

Ugyanakkor számtalan kísérlet zajlik annak érdekében, hogy mechanikusan, speciális kamerák segítségével válasszák szét a textíliákat.

Jelenleg azonban az újrahasznosításra szánt ruhákból nagyon keveset használnak fel új darabok készítéséhez, például a régi pamut pulóverekből szőnyeg, a kasmír ruhákból pedig öltönyök készülnek.