Áder János kihirdette a költségvetés megalapozásáról szóló törvényt

2020.07.13. 17:29

A köztársasági elnök elrendelte a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény kihirdetését.

Az államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján közzétett elnöki nyilatkozatban emlékeztetett: az Országgyűlés július 3-án fogadta el a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely módosítja a kisadózó vállalkozások adózására (kata) vonatkozó szabályozást is.

Felidézte: az elmúlt napokban három szakmai szervezet kérte, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek, mert szerintük túl nagy terhet ró a katás vállalkozókra.

Az államfő nyilatkozatában azt írja, hogy a vírusválságot követően a gazdaság élénkítése idején különösen fontos, hogy többletterhek ne nehezítsék a vállalkozók életét, ezért a törvénnyel kapcsolatos kritikát különös gonddal vizsgálta meg.

Áder János kiemelte: 2013-ban az új adónem bevezetésekor az volt a törvényalkotó célja, hogy a sajátos piaci helyzetű, főként a lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat támogassa.

Ez a cél most sem változott, de az elmúlt években néhány nagy cég visszaélt a szabályozás nyújtotta lehetőségekkel - szögezte le.

Áder János köztársasági elnökForrás: MTI/Bruzák Noémi

Úgy vélte, a törvénymódosítás most ezt a jogszabályi kiskaput zárja be úgy, hogy a több mint 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni. A korábbihoz képest nem kell több adót fizetniük.

Úgy, mint eddig, a főállású adózók továbbra is havi 50 000 forint, a nem főállású adózók havi 25 000 forint tételes adót kötelesek fizetni.

Úgy, mint eddig, csak a 12 millió forintos éves bevétel feletti összeg után kell a kisadózónak a 40 százalékos adót megfizetnie.

Új szabály, ha egy kifizető ugyanabban az évben a kisadózó vállalkozásnak 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor a 3 millió forint bevételrész után 40 százalékos adót kell fizetni.

Az adót főszabály szerint a kifizető szerv és nem a vállalkozó fizeti, egyedül a külföldi kifizetőtől származó bevétel után fizeti az adózó a 40 százalékos adót.

Ha valaki mégis úgy gondolná, hogy számára ez az egyszerűsített adónem már nem a legkedvezőbb, akkor számos egyéb adózási mód közül választhat - emelte ki az államfő.

Mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését - áll Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában.