Júniusra várhatóan behozza a lemaradást a kiskereskedelem

2020.07.06. 11:29

Kezd kilábalni a koronavírus-járvány okozta áprilisi mélypontból a kiskereskedelmi forgalom - közölte Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusi kiskereskedelmi adataira reagálva az M1 aktuális csatornán.

A KSH adatai szerint májusban 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,7 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Cseresnyés Péter azt mondta, hogy ugyan tavalyhoz képest májusban 2,1 százalékos forgalomcsökkenés volt, az áprilisi mélypont után dinamikájában növekedést mutat a forgalom, várhatóan júniusra pedig kiegyenlítődik.

Kezd kilábalni a mélypontból a kiskereskedelmi forgalomFotó: Csudai Sándor - Origo

Kiemelte, hogy 2020. január-májusban az áprilisi nehéz helyzet ellenére is 1,5 százalékkal nőtt a forgalom volumene az előző évi azonos időszakhoz képest.

A jelenlegi előrejelzések szerint pedig, ha nem alakul ki súlyos, intézkedéseket igénylő járványhelyet, a kiskereskedelem folyamatosan növekedni fog a következő időszakban, és mind volumenében, mind növekedésben visszaáll arra a szintre, amely az elmúlt években volt tapasztalható - mondta az államtitkár.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kiskereskedelmi forgalom az áprilisihoz képest annak köszönhetően nőtt, hogy májustól fokozatosan feloldották az üzletek nyitvatartási korlátozását.A kijárási korlátozás és az üzletek nyitva tartásának korlátozása alatt a csomagküldő és az internetes kiskereskedelem több mint ötven százalékkal nőtt, annak ellenére is, hogy áprilishoz képest májusban némi visszaesés volt tapasztalható - tette hozzá Cseresnyés Péter.