Ezek lesznek az új szabályok az élelmiszerek zászlós jelölésében

zöldség, gyümölcs, miklós utcai, paprika, paradicsom
Színsor a Miklós utcai zöldségesnél
Vágólapra másolva!
A kisebb húsboltoknak nem kell zászlózniuk 2020. július 15-től, a kicsi zöldségeseknek viszont igen. A húsboltban minden húst származási országonként zászlózni kell, a zöldségesben viszont csak a magyar árut - írja a Blokkk.com.
Vágólapra másolva!

38 ezer élelmiszerbolt van az országban jelenleg, közülük a nagyobbak, szélesebb választékkal rendelkezők 19 ezer felett vannak. Átlagos alapterületük 198 négyzetméter. A szakboltok száma közelíti 19 ezret, ezek jellemzően kisebb boltok. A zászlós szabállyal érintett húsboltok száma 3155, átlagos alapterületük 53 négyzetméter, a zöldség-gyümölcsösök száma 4680 volt 2019 végén, 34 négyzetméter átlagos alapterülettel.

Az agrárkormányzat és az agrárgazdasági kamara, de a különféle szakmai szervezetek is folyamatosan ösztönzik, hogy magyar élelmiszereket vásároljunk a boltokban.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. számú FM rendelet előírja, mi az, amiről a vásárlót valamilyen módon kiírva a boltban, vagy a termék csomagolásán mindenképpen tájékoztatni kell.

Ez a rendelet már 2019. január 15 óta kötelezi a hentespultban kínált (tehát nem előrecsomagolt) sertéshús esetében a származási ország, vagy eredete helyének feltüntetését.

Ez most annyiban változik 2020. július 15-től, hogy a termékkör kibővül a juh-, kecske- és baromfihússal. Így ezt feliratozással minden boltban - kicsiben és nagyban is - meg kell tenni.

A rendelet még a betűnagyságot is előírja, sőt azt is, hogy a szöveges információt sötét színnel, világos háttéren kell feltüntetni. Tehát például egy sötét táblára fehér krétával kiírni már nem szabályos.

A zászlókról szólva - melyek használata csak a 200 négyzetmétert meghaladó bruttó alapterületű boltok esetében kötelező -, a származási ország zászlóját is fel kell tüntetni,

méghozzá meghatározott méretben. Bármilyen országból jött a hús, a származási ország nemzeti színű zászlaját ki kell rakni. Ez a kisebb húsboltok, a szakboltok zömét a kisebb alapterület miatt nem érinti, a nagyobb élelmiszeráruházak közül is csak azokat, ahol van hentespult. A származási ország vagy a származási hely, vagy az állattartás és a vágás helye.

2020. július 15-től kibővül a zászlós jelölés kötelezettsége a csomagoltatlan hústermékek és a csomagolatlan zöldség és gyümölcstermékek esetében is, de a húsoknál csak a nagyobb boltokban kell jelölni a termék származási országát zászlóval, míg a zöldségeseknél a termelői piac kivételével mindenhol, de ott csak a magyar termékek esetében Forrás: Finom Placc Facebook oldal

A zöldség-gyümölcs üzletekben válogatható, vagy kérhető - tehát nem előrecsomagolt - gyümölcs és zöldség esetében 2020. július 15-től a húsfélékhez hasonlóan fel kell tüntetni a származási országot, annak nevét kiírva.

Ebben nincs kivétel, így még a piacokon, vagy a termelői piacokon is kötelező lesz ez.

A húsféleségektől eltérően ugyanakkor alapterülettől függetlenül minden zöldség-gyümölcs üzletben és a piaci árusítóhelyen is

zászlóval kell jelölni a magyar származást, ez alól csak a termelői piac lesz a kivétel.

A zászlós jelölés viszont a külföldről érkezett áruk, így például a banán esetében már nem lesz kötelező.

Forrás: Blokkk.com