Biztonságos húst enni, nem terjed benne a vírus

Húsvét régen
Gyöngyös, 1994. március 30. Jókora sonkát vásárol egy asszony a Thúr Rt. húsipari üzem gyöngyösi mintaboltjában. A húsüzem boltjaiban több fajtából több ezer darab sonkát kínáltak kedvezményes áron. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Nem kell tartaniuk a vásárlóknak a hústermékek fogyasztásától, a koronavírus nem terjed élelmiszereken keresztül – közölte a Német Szövetségi Kockázat-felmérési Intézet, miután több húsüzemben is megugrott a koronavírusos megbetegedések száma Németországban - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A koronavírus nem terjed az élelmiszereken keresztül - közölte a német intézet, hozzátéve, hogy a jelenlegi ismeretek szerint

a sertésekben és a baromfifélékben nincs jelen a vírus, így az embert sem fertőzheti meg.

Ezen kívül a betegség terjedéséhez élő gazdaszervezetre is szükség van, így a hústermékek esetében - ahogy más élelmiszerek esetében is - kizárt, hogy terjesszék azt.

A vírus azonban terjedhet a műanyag csomagoláson keresztül,

ahol akár napokig is fertőzőképes maradhat, ezért az alapvető higiéniai követelményeket a korábbiaknál is szigorúbban be kell tartaniuk az élelmiszeripari dolgozóknak.

Biztonságos a hústermékek fogyasztása, ezek nem terjeszthetik a koronavírust (a kép illusztráció) Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az elmúlt hetekben németországi vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben tömeges koronavírus-megbetegedések törtek ki.

Legutóbb az alsó-szászországi Wildeshausenben működő húsüzem 23 dolgozója lett koronavírusos, a járványgóc feltárása után a német hatóságok a térség 650 ezer lakosát érintő lezárásról döntöttek.

Korábban Észak-Rajna–Vesztfáliában 1550 fertőzöttet regisztráltak egy vágóhídon. Az eset kapcsán bezárt az egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzem, a német gazdák pedig attól tartanak, hogy a holding döntése nyomán más vágóhidak is szüneteltetni fogják az állatok átvételét.

Magyarországon a szigorú higiéniai intézkedések betartása és az ahhoz szükséges eszközök beszerzése komoly kihívás elé állította a húsüzemeket, jelentős többletköltséget is okozva. A visszaesett turizmus miatt a nyugati és a déli országokban felgyülemlett húsárufelesleg ráadásul dömpingáron jelent meg a hazai piacon, ami tovább rontotta a feldolgozók helyzetét.

Forrás: Magyar Nemzet