Elfogadták a jövő évi költségvetést, és új támogatás indul a hazai cégeknek

VARGA Mihály
Budapest, 2020. május 26. A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat az Országházban a tervezet benyújtásának napján, 2020. május 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A héten a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést. A kis- és középvállalkozások - megemelt összegű - százmilliárd forintos fejlesztési forrásra pályázhatnak, szerdától pedig 170 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a bruttó 500 ezer forintos juttatását. Újabb nagyberuházás érkezik Debrecenbe. A Tesla lett a héten a világ legértékesebb autógyártója, a Volvo pedig történetének legnagyobb visszahívását jelentette be. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a Parlament a jövő évi költségvetést

A büdzsé fő célja a gazdaság újraindítása, és több terület is több forrásból gazdálkodhat. A gazdasági növekedés jövőre 4,8 százalék lesz, az infláció 3 százalék körül alakulhat, közel 3 ezer milliárd forintos egészségbiztosítási és járványvédelmi alap is szerepel a büdzsében. Jövő évtől négy részletben visszaépül a 13. havi nyugdíjjuttatás. 2021-ben 3907 milliárd forintban határozták meg a nyugellátások kiadásait, amely 327 milliárddal magasabb az ideinél. Jövőre mintegy 2295 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására, ami 67 milliárddal több, mint az idei.

A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat az Országházban a tervezet benyújtásának napján, 2020. május 26-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország 2021-es költségvetése a gazdaságvédelem költségvetése, amely a járványügyi készültség fenntartása mellett is tartalmazza a szükséges forrásokat a gyermeket nevelő családok támogatásához, a nyugdíjasok megbecsüléséhez, a munkahelyek megtartásához és új munkahelyek létrehozásához. A miniszter szerint folytatódik a családvédelmi akcióterv: fenntartják a családi adórendszert, az első sikeres nyelvvizsgához és a közlekedési alapismeretek tanfolyamhoz adott támogatást, emelik az ápolási díjat, növelik az óvodai és bölcsődei férőhelyeket, valamint kiemelten kezelik a gyermekétkeztetés finanszírozását.

Kedvezményes áfával épülhetnek lakások a rozsdaövezetekben

Az Országgyűlés több törvényt is módosított annak érdekében, hogy a jövőben új lakások épülhessenek a városok úgynevezett rozsdaövezeteiben. A módosítások értelmében kedvezményes, 5 százalékos forgalmi adóval készülhetnek a legfeljebb 150 négyzetméter nagyságú lakások ezekben a rozsdaövezetekben.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Emellett az Országgyűlés pénteken felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben tiltson be számos egyszer használatos műanyagterméket. A kormány a műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló uniós irányelv alapján a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikákat, továbbá az úgynevezett expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edényeket tilthatja be a jövőben. A Ház emellett létrehozta a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasak fogalmát, amelyeknek a termékdíját kilogrammonként 500 forintban határozta meg, szemben a hagyományos műanyag hordtasakok 1900 forintos termékdíjával.

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kkv-k

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten bejelentette, hogy százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások. Ennek oka, hogy a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a duplájára, 100 milliárd forintra emelte az eredetileg országosan meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítő két program pályázatán.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

A pénzügyminiszter a napokban arról is beszélt, hogy Magyarország a járvány utáni időszakban is vonzó termelési és befektetési célpont maradt, így jelenleg is több mint négyezer milliárd forintnyi beruházás van folyamatban a mikro, kis-, közepes és nagyvállalatok körében. A pénzügyminisztérium felmérése szerint számos nagyvállalat tervez jelentős beruházásokat a következő években.

Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be szombaton, hogy új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért. Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország megállapodott az Európai Bizottsággal abban, hogy felső korlát nélkül adhat állami támogatást azoknak a vállalatoknak, amelyek beruházásokat vállalnak a munkahelyek megvédéséért.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A támogatási kérelmeket a jövő héttől kezdve szeptember 30-ig lehet beadni, a beruházásokat pedig a következő két évben kell végrehajtani. A támogatás összege a beruházás értékének maximum fele lehet, tehát egy 560 millió forintos beruházás esetében 280 millió forint támogatás jár.

A Magyar Nemzeti Bank megújítja az NHP Hajrá programját

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt években az alapkamat jelentős csökkentése mellett különböző célzott eszközökkel is segítette a gazdaság szereplőinek kedvező forráshoz jutását, valamint a gazdasági növekedést. A 2013-ban indult Növekedési Hitelprogram (NHP) fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, és ezzel a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is jelentős hatást gyakorolt.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Annak érdekében, hogy az NHP Hajrá még szélesebb körben támogassa a kkv-k kedvező forráshoz jutását és ezzel a gazdaság élénkítését, az MNB a konstrukcióban elérhető hitelcélok kibővítéséről döntött. A konstrukció nagyobb mértékben fogja segíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszköz-hitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz. Az MNB továbbá megalapította az NHP Hajrá Kiválósági Díjat, amelyet első alkalommal a Gránit Bank kapott az NHP Hajrában nyújtott eddigi kiemelkedő hitelezési aktivitásáért.

Csaknem 8 százalékkal nőttek a fizetések áprilisban

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy áprilisban a bruttó átlagkereset 400 200 forint volt, 7,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

A járvány gazdasági következményeivel összefüggésben a keresetek növekedési üteme lassult az előző év azonos időszakában mért 9 százalékhoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nettó keresetek a családi kedvezmények hatásaival is számolva 2010 óta közel megkétszereződtek Magyarországon. A keresetek és a munkahelyek védelmét célozza a járvány miatt indított bértámogatási program is.

170 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a bruttó 500 ezer forintos juttatását

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a héten jelentette be, hogy szerdától kezdve 170 ezer egészségügyi dolgozó kapja meg bruttó 500 ezer forintos juttatását a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért. Az egyszeri rendkívüli jutalomra a kormány 101 milliárd forintot biztosít.

Forrás: Fekete Rajmund

A juttatást Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be március elején. Rendkívüli juttatást kapnak - mások mellett - a kórházak, a szakrendelők, az egynapos sebészeti ellátást nyújtó szolgáltatók, az Országos Mentőszolgálat és az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói, köztük orvosok, ápolók, asszisztensek, takarítók, valamint a műszaki és adminisztratív területen dolgozók, háziorvosok, fogorvosok, védőnők, és főállású iskolaorvosok is.

A gazdaság újraindításához a bürokráciát is egyszerűsíteni kell

Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs csütörtöki ülése után hangsúlyozta, hogy az adóbürokráciához hasonlóan a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bürokrácia is jelentős terhet jelent a vállalkozások számára. A könnyítést a miniszter szerint az adatok hatékonyabb felhasználása tenné lehetővé.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A szociális hozzájárulási adó csökkentése a Pénzügyminisztérium (PM) számításai szerint 160 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál. A kisadózó vállalkozások tételes adójának átmeneti elengedése, az időszakos járulékmentesség százezres nagyságrendben segítette a vállalkozók túlélését és a munkahelyek megtartását - tette hozzá.

Már minden vállalkozás számlájára rálát az adóhivatal

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára közölte, hogy az online számla kiterjesztésével új korszak kezdődött július 1-jén az adóegyszerűsítésben és a gazdaságfehérítésben. Az online számlázás nemcsak az áfabevallások jövőbeni adóhivatali elkészítésének képezheti az alapját, hanem segíthet a feketegazdaság szereplői, az adóelkerülők elleni további küzdelemben is.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szakmai becslések szerint az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott, a rendszer kiterjesztése is több tízmilliárd forinttal növelheti az államkassza bevételét - fogalmazott az államtitkár. Eddig havonta átlagosan 2,1 millió számláról érkezett adat az adóhivatalhoz, az így bejövő számlákban havonta 1200 milliárd forint összegű áfa szerepelt.

Óriási svájci beruházás érkezik Debrecenbe

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a héten jelentette be, hogy Debrecenben építi fel közép- és kelet-európai gyártóüzemét a svájci központú Sensirion. A műszergyártó Sensirion csúcstechnológiát fog előállítani a hajdúsági megyeszékhelyen. Az államtitkár kiemelte, hogy Debrecennel mint a leggyorsabban fejlődő magyar várossal "komoly tervei vannak a kormánynak".

Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára a Sensirion Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A beruházás nem a versenyképességi támogatásra épít, hiszen a vállalat már a válság előtt döntött, miután a térség más országaiban is megvizsgálta a lehetőségeket. A kormány ettől függetlenül bővíti a fejlesztésre készülő cégek támogatását, hamarosan pályázat jelenik meg a 800 ezer eurónál nagyobb összegű befektetések ösztönzésére, és összesen legalább 50 milliárd forint jut a külföldön beruházó magyar vállalkozásoknak is.

Helycsere történt a világ autóiparának csúcsán

A Tesla csütörtökön a világ legértékesebb autógyártója lett, miután tőzsdei piaci kapitalizációja már meghaladta az eddig éllovas Toyotáét. Az amerikai tőzsdén a csütörtöki 5 százalékos szárnyalást követően eddig soha nem látott magasságokba, 1135 dollárra emelkedett az elektromos autókat gyártó vállalat részvényeinek árfolyama, azóta már az 1200 dollárt is átlépték.

Illusztráció Forrás: AFP/2013 Getty Images/Bill Pugliano

Csütörtökön a társaság értéke 206,5 milliárd dollár volt, szemben a Toyota 202 milliárdos piaci kapitalizációjával. A Tesla részvényeinek árfolyama az idén már 170 százalékkal, több mint a kétszeresére emelkedett. Mindezt úgy, hogy a cégnek még nem sikerült egyetlen teljes évet sem nyereséggel zárnia.

A Volvo történetének legnagyobb visszahívását jelentette be

A Volvo a napokban bejelentette, hogy 2,1 millió autót hívnak vissza globálisan, miután kiderült, hogy gondok lehetnek a biztonsági övvel.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/dycj - Imaginechina/Dycj

A visszahívás oka, hogy a járművek első üléses biztonsági övei idővel meglazulhatnak, így egy esetleges balesetnél nem nyújtanak megfelelő védelmet az utasok számára.