Már luxus női kézitáskákba is érdemes befektetni

2020.07.06. 14:10

A luxus kézitáskák remek befektetésnek bizonyulnak, mivel jobb hozamot eredményeznek, mint a képzőművészeti alkotások, a klasszikus autók vagy a ritka whisky italok. Az Art Market Research (AMR) új jelentése igazolja, hogy ezek manapság remek üzleti befektetésnek számítanak – összegzi a Business Insider.

„Ez a leggyorsabban növekvő gyűjtői terület, és az első alkalom, hogy ebben a kategóriában a nők többségben vannak" – mondta Sebastian Duthy, az AMR vezérigazgatója.

IllusztrációForrás: AFP/Isaac Lawrence

Az AMR a világ vezető aukciós házaitól kért be adatokat a Hermès, Louis Vuitton és Chanel kézitáskák teljesítményének mérésére, összesítésére. A híres tervezők által megálmodott darabok az aukciókon gyakran meghaladták az eredeti bolti árukat.

A kézitáskák másodlagos piaca annyira népszerűvé lett, hogy néhány, a boltokban beszerzett új táskát ezeken az árveréseken adják el akár a kiskereskedelmi ár kétszereséért" – fejtette ki Duthy.

IllusztrációForrás: AFP/Isaac Lawrence

Példa erre egy 18 karátos fehér arannyal és gyémánttal kirakott Himalaya Birkin táska, amiegy 2016-os árverésen 300 ezer dollárért (94 millió forint) kelt el– ez az eredeti bolti ár duplája – és egyúttal ez minden idők legdrágább kézitáskája, amelyet aukción értékesítettek. Érdekesség, hogy a legdrágább kézitáskák első hat helyét mind a Birkin termékek foglalják el. A legolcsóbb Birkin táskák mintegy 5 ezer dollárba (1,5 millió forint) kerülnek.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a Birkin táskák értéke 42 százalékkal nőtt az elmúlt évben, míg Banksy műalkotásai pedig.23 százalékkal növekedtek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK