Ezért fizet a Google minden évben csillagászati összeget az Apple-nek

2020.07.02. 17:54

A brit versenyhatóság friss jelentéséből kiderült, hogy a Google 1,5 milliárd dollárt fizet évente az Apple-nek azért, hogy az Egyesült Királyságban a Google legyen az alapértelmezett kereső a kaliforniai vállalat készülékein.

A brit versenyhatóság szerint az Apple és a Google megállapodása erősen korlátozza a szabad versenyt, mivel a Google riválisainak gyakorlatilag semmi esélyük nincs arra, hogy megszólítsák az Apple felhasználóit.

A jelentés szerint korlátozni kellene a kaliforniai cég azon képességét, hogy ehhez hasonló megállapodásokat hozzanak tető alá.

Emellett jó megoldásnak látják azt is, ha a telefon első bekapcsolásakor a felhasználó több lehetőség közül választhatja ki, hogy melyik keresőmotort kívánja használni a jövőben.

Az Apple saját böngészőjének mobilos változata - a Safari - már évek óta a Google keresőmotorját használja, éppen ezért komoly bevételi forrást jelent a Google számára. A versenyhatóság kiemeli, hogy a Google ezáltal hatalmas előnyre tesz szert a riválisokkal szemben.

IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Ali Balikci

Arra még 2014-ben derült fény, hogy a Google fizet is azért az Apple-nek, hogy ők legyenek az elsődleges keresőmotor az eszközeiken. Az Apple más vállalatokkal is kötött hasonló szerződéseket több területen is, és ezekből a cég éves szinten 9 milliárd dolláros bevételre tesz szert.

A versenyhatóság figyelmét most az keltette fel, hogy jelentősen megnőtt az összeg, amelyet a Google most kifizetett a hat évvel korábbihoz képest, hiszen míg akkor egymilliárd dollárt fizettek, most már az összeg a másfél milliárdot is eléri.