Megmutatjuk Európa tíz leggazdagabb uralkodóját: nem a brit királynő van az élen

II. János Ádám liechtensteini herceg
Vienna - The Liechtenstein City Palace - press tour at the Liechtenstein City Palace on 23rd January 2012. An architectural jewel in the crown of the Princely Family, located at the heart of Vienna will be reopened after renovation in spring 2013. PICTURE: Hans-Adam II (Johannes Hans) Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d'Aviano Pius von und zu Liechtenstein (Photo credit should read "APA/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
A királyi családokhoz, uralkodóházakhoz általában elválaszthatatlanul kapcsolódik a pompa, a ragyogás képe a történelmi időkre gondolva, és a tisztes jólét, a mindig meglévő anyagi biztonságé napjainkban. Ezek a feltételezések nem feltétlenül alaptalanok, ugyanakkor a modern idők hercegei és királynői nem feltétlen élnek hivalkodóan fényűző életet. Ráadásul a vagyonok között is óriási különbségek vannak. Összeállításunkban bemutatjuk, melyik tíz európai uralkodóház - illetve most hivatalban lévő, vagy már leköszönt tagja - a leggazdagabb!
Vágólapra másolva!

Persze nem mindig könnyű meghatározni, mekkora vagyon felett diszponál egy uralkodó illetve uralkodóház. Egyes adatok nem mindig nyilvánosak, és nem mindig látható egyértelműen az sem, hol húzódik a határ a személyes vagyon illetve az államtól kapott ilyen-olyan juttatások között.

Utóbbiakat az uralkodó általában köteles protokolláris feladatainál felmerülő költségeire fordítani - a maradvánnyal viszont szabadon rendelkezhet, akár be is fektetheti azt.

De több európai országban az uralkodóház állami vagyonelemekből is jut bevételhez, például földhasználati jogdíjakból, és nem csak saját befektetéseikből. Nem minden királyi vagy hercegi családnál különül el élesen az éppen trónon lévő személyes vagyona szűk családjának vagyonától sem.

Összeállításunk elkészítéséhez a tavalyi, illetve a megelőző évek rendelkezésre álló adataira támaszkodtunk. Azokat a számokat közöljük, amelyek az elérhető források szerint a monarchia élén álló - illetve családtagjai - személyes vagyonát jelentik (készpénz, megtakarítások, befektetések), ami felett szabadon rendelkezhet. Mutatjuk, kik a legtehetősebb európai uralkodók, a 10. helyezettől az 1. helyen álló felé haladva!

A drezdai kastély (illusztráció) Forrás: AFP/Sebastian Kahnert

10. Fülöp király, Belgium

A belga király, a Szász–Coburg–Gothai-ház formailag trónon ülő, de soha meg nem koronázott tagja nagyjából 13 millió euróval rendelkezik, legalábbis a néhány évvel ezelőtti adatok szerint. A belga monarchia maga tette közzé ezt az összeget, miután azt megelőzően számos találgatás látott napvilágot az idén 60 éves Fülöp király vagyonáról. Fülöp emellett közel hasonló összeget kap évente az államtól arra, hogy a maga és családja esetében, finanszírozhassák a feladataikhoz kapcsolódó kiadásokat, de a belga törvények alapján, ezen felül is igényt tarthatnak külön járandóságokra.

Fülöp belga király és családja egy korábbi felvételen Forrás: AFP

9. VI. Fülöp, Spanyolország

Az 52 éves spanyol uralkodó és családja nagyjából 8,6 millió euróba kerül évente a spanyol adófizetőknek. Bár azt nem lehet kijelenteni, hogy a 2014-ben trónra lépett VI. Fülöp ne tudna együttérezni a bérből és fizetésből élőkkel. 2015-ben 20 százalékkal, nagyjából 230 ezer euróra csökkentette éves fizetését, ő maga, királyi lehetőségeivel élve. A spanyol uralkodóház ugyanakkor számos kastély, rendház, palota és vidéki kúria felett rendelkezik. A vagyon nagyjából 18 millió euró, bár VI. Fülöp és a királyi család PR-jének nem tett jót az a pénzügyi machniációktól, adócsalásoktól hemzsegő stikli, amelyben Fülöp sógora volt a főszereplő. Fülöp egyébként apjával is szigorú: I. János Károly sokszínű, mindig mindenkit meghökkentő vagy épp megbotránkoztató ügyei miatt 2014-ben mondott le a trónról, VI. Fülöp király viszont nem csak az apja környékén feltűnt gyanús pénzektől határolódott el, hanem a járandóságát is megvonta tőle.

VI. Fülöp spanyol király televíziós beszédet tart idén márciusban a koronavírus miatt kialakult helyzetről Forrás: AFP/-

8. V. Harald, Norvégia

Az 1991 óta király Harald abban a szerencsés helyzetben van, hogy adót nem fizet az államnak, és vagyonának egy részéből előszeretettel vásárolgat magának jachtokat - legalábbis egy luxusjachtot biztosan -, valamint ingatlanokat. Persze ez nem holmi uralkodói önkény - Haraldot szintúgy nem koronázták meg -, hanem törvény adta lehetőség. A norvég uralkodóház vagyona nagyjából 30 millió euró lehet, sok lekötéssel, egyébként a királyi família nagyjából a kétszeresébe kerül az adófizetőknek. Ezen belül csak a király és a királynő személyes kiadásaira fordítható éves összeg nagyjából 13 millió euro.

Harald király és Szonja királyné utóbbi gyerekkori házában Forrás: AFP/Geir Olsen

7. II. Margit királynő, Dánia

Közel 36 millió eurós vagyonával az 1972 óta királynőként hivatalban lévő II. Margit és családja Európa hetedik leggazdagabbja az uralkodói famíliák közül. A most 80 éves királynőnek a dán törvények alapján minden évben nagyjából 11,5 millió eurónak megfelelő összeg jár, melyből a királyi háztartás és egyéb személyes kiadásaikat fedezhetik. II. Margit egyébként igazi polihisztor: a tanulmányait egykor elitintézményekben folytató, rendkívül művelt asszony hírében álló királyi fenség, trónra lépése előtt még a dán légierőnél is szolgált, de ő illusztrálta a Gyűrűk Ura regények dán kiadását is. Néhány éve pedig azzal került be a hírekbe, hogy személyesen hagyta jóvá saját, előre elkészített üvegkoporsóját, amiben majd végső nyugalomra helyezik a hírek szerint egyébként kiváló egészségnek örvendő királynőt.

II. Margit dán királynő, fia Frigyes királyi herceg és annak családja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Van Katwijk

6. XIV. Károly Gusztáv svéd király

A nagyjából 63 millió euronyi vagyonnal rendelkező svéd király és családja szintén számíthat rendszeres állami apanázsra költségeik fedezéséhez. Megtakarításaik mellett, a Bernadotte-házhoz tartozó uralkodó révén, a család tulajdonában van több értékes ingatlan, többek között egy nyári rezidencia is a Baltikumban.

XVI. Károly Gusztáv svéd király a férfi sílövők 4x7,5 kilométeres váltóversenyére érkezik a phjongcshangi téli olimpián (2018) Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A cikk nem ért véget, a következő oldalon mutatjuk az öt leggazdagabb európai uralkodót! Lapozzon!