Emelkedett a kedvező feltételű babakötvények száma

baba
Vágólapra másolva!
Több mint 217 ezer gyermek rendelkezik babakötvénnyel, és mintegy 90 milliárd forint kamatozik a kicsiknek a családtagok és az állam befizetései révén – számolt be a pénzügyminiszter helyettese, Tállai András a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

Tállai András szerint a gyermekek nagykorúságáig tartó megtakarítási program világos értékválasztást mutat: a rendelkezésre álló forrásokat az állam a családok és a fiatal generációk támogatására fordítja.

– fogalmazott Tállai András.

Illusztráció Forrás: --

Az államkincstár által április végén meghirdetett sajátos nyereményjáték szerint, ha valaki június 30-ig elektronikus úton, vagyis az ügyfélkapun nyit értékpapír- vagy Start-számlát, százezer forintos utalványt, aki állampapírt vásárol ezen a csatornán, az pedig ötvenezer forintos kupont nyerhet.

– nyilatkozta a pénzügyminiszter helyettese.

A nyereményjáték meghirdetése óta eltelt két hónapban tízezernél is több számlát nyitottak, így már 217 ezer gyermeknek gyűlik a pénz, a számlákon kamatozó összeg pedig a napokban lépte túl a kilencvenmilliárd forintot.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A babakötvény módot ad a szülőknek, a nagyszülőknek, a rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, családtagjaik későbbi anyagi boldogulásához.

Az állam pedig minden újszülöttnek automatikusan garantál 42.500 forint úgynevezett életkezdési támogatást, a juttatást már a külföldön élő magyar gyerekek is megkapják. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvénnyé azonban csak akkor válhat az összeg, ha valamelyik hozzátartozó kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek – fejtette ki Tállai András.

– tette hozzá a pénzügyminiszter helyettese, hozzátéve, hogy a félretett összeget további állami támogatás egészíti ki: a közkassza a családtagok befizetéseinek tíz százalékát, de legfeljebb hatezer forintot tesz hozzá a megtakarításokhoz minden évben.