Egy különc kínai hihetetlen kalandjai a világ leggazdagabbjai között

Horizontal (FILES) This file photo taken on September 8, 2017 shows Jack Ma, chairman of Alibaba group, dancing to a medley of Michael Jackson songs during the Alibaba Annual Party at the Huanglong sports center in Hangzhou in China's eastern Zhejiang pro
Jack Ma
Vágólapra másolva!
A kínai Jack Ma – egy technológiai szakképzettséggel nem rendelkező egykori angoltanár - 1999-ben egy hazájában akkoriban még fehér hollónak számító techcéget alapított, amelyet Alibabára keresztelt. Két évtized alatt a világ egyik legismertebb, és a távol-keleti ország egyik legtekintélyesebb vállalatává fejlesztette a társaságot, amelynek piaci értéke jelenleg mintegy 460 milliárd dollár, és több mint 100 ezer embert foglalkoztat. Ma amellett, hogy nem mindennapi üzleti sikereket ért el, a habitusát tekintve sem tartozik a hétköznapi emberek közé: Őrült Jack, a Jangce Krokodilja, Manó – számtalan olyan becenevet akasztottak rá, amelyek egytől egyig különös, sőt különc természetéről tanúskodnak.
Vágólapra másolva!

Ismerői szerint Ma jóval ötven felett is olyan életteli és vidám, mintha örökre megmaradt volna gyereknek. Ezt a képet tovább erősíti a külső szemlélőben rendkívül alacsony termete, hiszen felnőtt fejjel is mindössze 155 centiméter magas.

Mégis számtalan szempontból a „legek" embere:

az ő és az Alibaba nevéhez fűződik minden idők legnagyobb tőzsdei részvénykibocsátása,

ő az első kínai üzletember, aki a Forbes címlapján szerepelt, a világ legbefolyásosabb emberei között tartják számon, a Forbes például a 21. helyen listázta. Az idén januári adatok alapján Kína leggazdagabb embere, nettó vagyona 44,3 milliárd dollár, a Bloomberg milliárdosokról készített rangsora szerint pedig a világ 20. leggazdagabbja.

Az e-kereskedelmi óriásvállalat, az Alibaba ma már a világ minden részén ismert logója Forrás: AFP/Imaginechina/Chen Jialiang

Neki tulajdonítható, hogy megismertette a kínaiakkal az internetet, ami Ma megjelenésekor a nulláról indult, ő pedig letarolta a piacot. Cége, az Alibaba - amely az Amazon fő riválisa - emellett mind a mai napig kulcsszerepet játszik a kínai középosztály gyarapodásában.

Elismert üzletemberként a kínai üzleti világ nagykövetének tekintik.

Dollármilliárdosként azt gondolja, hogy mindent, amit elért, az angoltudásának, az internetnek és a globalizációnak köszönheti.

Kudarc kudarc hátán

De nézzük, honnan is indult Jack Ma, azaz kínai nevén Ma Jün. A Sanghajtól kétszáz kilométerre lévő Hangcsou városában született, 1964. szeptember 14-én. A családi háttér nem volt éppen ideális ahhoz, hogy egyszer majd ő lehessen a sikeres kínai mintaképe: egy elszegényedett kelet-kínai családba született bele, a Kuomintang-tag nagypapát pedig üldözték Mao idején, a szülei ezért igyekeztek „meghúzni" magukat.

Nem mondhatni, hogy akkoriban az anyatejjel szívták magukba az angol nyelvet a gyerekek arrafelé, ahol Ma felnőtt, ő viszont nem volt átlagos gyerek.

Már ekkor tanúbizonyságot tett hihetetlen kitartásáról, ami később is jellemző volt rá:

hosszú éveken át képes volt arra, hogy minden nap - oda és vissza - elbiciklizzen a tőlük háromnegyed órányira fekvő hotelbe, és ott ingyenesen idegenvezetést tartson a külföldi vendégek számára – mindössze annyit kért, hadd tanulhasson angolul. Szintén a nyelvtanulás érdekében levelezett egy külföldivel is, akinek az angol Jack keresztnevet köszönheti: levelezőtársa így nevezte el őt, mert nehezen tudta kimondani a kínai nevét.

Ma Jün és Jack Ma Forrás: YouTube

A sikerektől azonban még elég messze volt, ekkoriban szinte csak a nehézségek tornyosultak előtte: csupán a negyedik nekifutásra vették fel például a helyi tanárképzőbe (ma Hangcsoui Általános Egyetem). Igaz, itt a diáktanács elnökeként már megcsillantotta a vezetői képességeit, majd 1988-ban megkapta az angol szakos diplomát. Csak zárójelben: az egyetemi felvételikkel később sem volt túlzottan sok szerencséje, mert tízszer jelentkezett ugyan az amerikai Harvardra, de minden alkalommal elutasították.

Sőt, a szerencse továbbra sem szegődött melléje, mert a főiskola elvégzése után, friss diplomásként lelkes álláskeresésbe kezdett, és ennek nyomán ismét egyre-másra jöttek a pofonok.

Harminc helyre jelentkezett, ám mindenütt visszautasították.

Rendőrnek is elszegődött volna, de ezt is hiába próbálta, a negatív rekordot ebből a szempontból a városban akkoriban nyíló KFC-étterem jelentette, ahová huszonnégyen jelentkeztek, akik közül huszonhármat felvettek. Egyedül őt nem.

Az Alibaba központja Hangcsou városában Forrás: AFP/Imaginechina/Gu Huafeng

Végül végzettségének megfelelően angoltanításba kezdett Hangcsouban, mindössze havi tizenkét dollárért.

De nem szegte kedvét az alacsony bér: tanítványai körében rendkívül népszerű lett, ő pedig élvezte a munkáját.

Sőt, később, már milliárdosként, azt nyilatkozta, hogy ez volt élete legboldogabb időszaka.

Az internet meghozta a csodát

További lehetőségeket keresett, és bár az első vállalkozásai sorra bedőltek, már elég jól fel volt vértezve a kudarcokkal szemben. Ma már kifejezetten azt vallja: kellenek neki az akadályok, mert ha valami túl simán megy, nem érzi jól magát.

A világszerte elismert üzletember, Jack Ma napjainkban Forrás: AFP/Anadolu Agency/Minasse Wondimu Hailu

Azután hamarosan elérkezett a nagy fordulat. 1995-ben elutazott Seattle-be, ahol megismerte az internet nevű "csodát". Egy helyi bárban a világhálót böngészve megpróbált általános információkat keresni Kínáról, de legnagyobb meglepetésére semmit sem talált. Innen jött az ötlet, hogy megcsinálja a kínai Arany Oldalakat, a China Pagest.

Ekkor - szó szerint – néhány óra leforgása alatt megcsinálta a szerencséjét: 9.40-kor elindította a weboldalt, délután 12.30-ra pedig már sorra érkeztek hozzá az e-mailek kínai befektetőktől, akik szerették volna megismerni. Egyik pillanatról a másikra, varázsütésszerűen kinyílt előtte az internet világa.

Ekkor rádöbbent, hogy a világhálóban milyen hatalmas lehetőségek rejlenek.

A vállalat három éven belül 5 millió jüan bevételt termelt, ami akkoriban 800 ezer dollárnak felelt meg.

Ők a világ 10 leggazdagabb családja

A gazdagok társadalmi megítélése elég széles skálán mozog. Akár negatív, akár pozitív véleményt mondani azonban bárkiről sokkal könnyebb, mint mondjuk összetett pénzügyi kérdések elemzésével bajlódni, vagy bonyolult gazdasági folyamatokat napi szinten nyomon követni, majd azok megfelelő alkalmazásával sikeressé válni.

De az igazi nagy dobás, az Alibaba létrehozása még csak ezután következett. Ez sem volt mindennapos történet, és úgy kezdődött, hogy aznap, amikor bekötötték a lakásába a netet, rendezett egy rendhagyó házibulit, amelyre meghívta több tucatnyi barátját, és leültek egy betárcsázós számítógép elé.

– emlékszik vissza. Talán az ital, talán a több évnyi felkészülésből eredő hátrány hatására, a többiek azonban nem nagyon érzékelték az egész dolog jelentőségét, azt mondogatták neki: bolond vagy, Jack! Ekkor kapta barátaitól az „Őrült Jack" becenevet.

A cég kínai alkalmazottai így ünnepelték az Alibaba megalapításának 18. évfordulóját a huangcsoui olimpiai sportközpontban. Világszerte további 40 ezer kollégájuk csatlakozott az ünnepséghez az interneten keresztül Forrás: AFP/Imaginechina/Song fan

Ezután évekig tanult, érlelte az internetben rejlő határtalan lehetőségek kiaknázására épülő üzleti koncepcióját, majd újabb házibulit rendezett. Itt azonban a végén már komolyra fordult a játék, ugyanis a barátai is megértették, hogy mégiscsak lehet abban fantázia, amit Őrült Jack magyaráz nekik: mindenki kitette a pénzét az asztalra, 60 ezer dollár jött össze, ez lett a közös vállalkozás alaptőkéje. Jack Ma hangcsoui lakásában 17 barátjával létrehozta élete fő művét:

1999 szeptemberében megalakult az Alibaba, amely kínai vállalatok számára létesített közös piacteret.

De a siker még mindig váratott magára, mert az első három évben nulla bevételt produkált a cég. Ekkoriban az a mondás járta a helyi étteremben, hogy „Mr. Ma, az ügyfele vagyok az Alibabán. Rengeteg pénzt keresek, és tudom, hogy önnek nincs, szóval a vendégem volt."

Egy történelmi részvénykibocsátás

Egyszercsak azonban növekedésnek indult a forgalom, és innentől kezdve már nem volt megállás.

Az Alibaba kinyitotta a világot a kínai kereskedők, gyártók, kisvállalkozók előtt, a külföldi márkákra pedig rácsodálkoztak a helyi lakosok.

Miután a sikerszéria tartósnak bizonyult és egyre jobban ívelt felfelé az üzlet, Ma hamarosan már a globális e-kereskedelmi rendszer fejlesztésén kezdett gondolkodni, ezért 2003-tól kezdve létrehozta a Taobao Marketplace-t, az Alipayt, az Ali Mamát és a Lynx társaságot. 2004-ben Kína tíz legjelentősebb üzletembere közé választották, egy évre rá pedig a top 25-ben volt egész Ázsiában, újabb két év múlva a Business Week nevezte az Év üzletemberének.

A világ 10 leggazdagabb popsztárja

Világszerte minden évben kiemelt érdeklődés kíséri, hogy kik a leggazdagabb zenészek, kik kerültek be az adott évben a legtehetősebbek közé, illetve kik csúsztak ki az élbolyból. Az ilyen rangsorok bizonyos fokig csak közelítőleges adatokat tartalmaznak, ám mivel nyilvánosan hozzáférhető információkon, köztük ingatlan-nyilvántartásokon, adóbevallásokon alapulnak, ezért igencsak közel állnak a valósághoz.

2014 szeptemberében a céget bevezették a New York-i tőzsdére, részvényeik árfolyama a kezdeti 68 dollárról azonnal 93-ra ugrott, és az eredetileg tervezett 25 helyett 34 milliárd dollár tőkét vonhattak be, amivel rekordot döntöttek a New York-i Értéktőzsdén. Egycsapásra az Alibaba lett a világ egyik legértékesebb technológiai vállalata.

Hatalmas kivetítőn követhető a sanghaji médiaközpontban, ahogy az Alibaba eladásai megközelítik a 168,3 milliárd jüant (25,4 milliárd dollár) a 2017 novemberi Black Friday napján Forrás: AFP/Imaginechina/Tu meifei

Ma az Alibaba Group egy kilenc nagyobb leányvállalattal rendelkező holdingtársaság, amelynek tagjai a következők:

Alibaba.com, Taobao Marketplace, Tmall, eTao, Alibaba Cloud Computing, Juhuasuan, 1688.com, AliExpress.com és Alipay.

Az Alibaba emellett az Ant Financial nevű pénzügyi leányvállalatán keresztül Kína két legelterjedtebb mobiltelefonos fizetési szolgáltatójának egyike, felhő üzletága pedig kevesebb mint egy évtized alatt a világ harmadik legnagyobbjává nőtte ki magát.

A showman milliárdos elbúcsúzott

Ma a kitűnő üzleti érzék mellett nem mindennapos szereplési kényszerrel is meg van áldva, egy igazi showman, és a következő példák még jobban megvilágítják, hogy nem véletlenül kapta az Őrült Jack becenevet. Az Alibaba 2009-es születésnapi rendezvényén például az Oroszlánkirály című rajzfilm egyik betétdalának egy részletét adta elő, miközben heavy metal-énekesnek volt öltözve.

2017. szeptember 8-án, a cég alapításának 18. évfordulója alkalmából egy Michael Jackson ihlette előadás keretében a Black or white című dalra ropta a színpadon.

Mindezeken túl még sajátos szórakoztatóipari karriert is befutott: 2017-ben egy rövid kungfu-filmmel előbb színészként debütált, majd ugyanebben az évben egy zenei tehetségkutatón is részt vett.

Jack Ma Michael Jackson produkciója egyik elhíresült videójában Forrás: AFP/Focus

Azután világszerte általános meglepetést keltett azzal, amikor a sikerek csúcsán, 2018 szeptemberében bejelentette: egy év múlva lemond az Alibaba Group Holding ügyvezető elnöki pozíciójáról, és inkább jótékonysággal szeretne foglalkozni az alapítványain keresztül, valamint tanítani szeretne, hogy minél többet átadhasson az üzleti világban két évtized alatt felhalmozódott tapasztalataiból.

Húsz évvel az alapítás után, tavaly ősszel fel is állt az Alibaba elnöki székéből. Ahogy korábbi pályafutása, a távozása sem volt mindennapos: a 80 ezer férőhelyes hangcsoui olimpiai sportközpontban tartott nagyszabású esemény keretében a cég sztárfellépőkkel színesített zenés produkciókkal búcsúzott a karizmatikus cégelnöktől, aki ezúttal sem tagadta meg önmagát, és búcsúzásképpen glam rockerként parádézott beosztottjai előtt.

A cikk elkészítéséhez felhasznált források:

- Roadster: Az egyik leghihetetlenebb karrier, ami valaha történt – A Jack Ma-sztori

- Új Magyar Szó: Távozik az Alibaba éléről Jack Ma

- Childhood Biography: Jack Ma gyermekkorának története és kevéssé ismert életrajzi események