A világnak a járvány után is sok arany kell, és erre rengeteget kell költeni

aranybánya
A picture taken on February 7, 2018 shows a general view of machines working in Agbaou gold mine, near Divo. - After three years of conflict, inhabitants who lost agricultural land, signed an agreement with Agbaou gold mine, operated by Canadian company Endeavour. (Photo by ISSOUF SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy több más nyersanyag, illetve termék esetében, úgy a koronavírus az arany ellátási láncait is alaposan megzavarta, csökkentve a számos területen kulcsfontosságú nemesfém rendelkezésre állását, bizonytalanná téve a beszállításokat. Egy friss elemzés rámutat: a következő öt évben komoly összegeket kell csatornázni az arany köré épülő iparágakba ahhoz, hogy a világ ellátása a járvány utáni időszakban is kiegyensúlyozott maradhasson.
Vágólapra másolva!

A természeti erőforrások, nyersanyagok vonatkozásában stratégiai elemzéseket, adatszolgáltatást és üzleti értékeléseket végző Wood Mackenzie új jelentésében az aranyiparba tett beruházások fontosságára hívja fel a figyelmet - írja a Mining.com szakportál.

A járvány ugyanis az aranykitermelésben is új helyzetet teremtett és új forgatókönyvek kidolgozását tette szükségessé a nemesfémben érdekelt kitermelő cégek és végfelhasználók számára is. A vállalatok egy része most akvizíciókkal, egymástól történő készletfelvásárlásokkal próbál túlélni és biztosítani az ellátás folytonosságát. Ezek a megoldások azonban - állítja a tekintélyes elemzőcég - nem tudják helyettesíteni a szektorba érkező befektetéseket, melyek révén biztosítható a kitermelés és a rendelkezésre állás növelése.

Egy aranybánya Elefántcsontparton Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A Wood Mackenzie számításai szerint az iparágnak mintegy 8 millió uncia (nagyjából 262 tonna) értékben kell projekteket indítania, illetve megvalósítania 2025-ig ahhoz, hogy a 2019-es - a járvány előtti - kitermelési szint fenntarható lehessen.

Ez a szakértők modellezése és tőkeintenzitási számításai alapján,

nagyjából 44 aranykitermelési projektet takar, amihez a következő öt évben 37 milliárd dollár értékű, zöldmezős beruházás kell hogy kapcsolódjon.

Ez több mint 11 ezer milliárd forintnak felel meg.

"Ha valamennyi, ígéretesnek gondolt projekt elstartol 2025-ig, akkor ezzel majdnem teljesíthető is a 2019-es termelési szint megőrzése" - állítja Rory Townsend, a Wood Mackenzie vezető aranyipari elemzője. Ezt pedig azért fontos hangsúlyozni, mert most több tervezett projekt csúszásban van, vagy csúszásba került, ami miatt más tőkebefektetéseket, illetve azok fontosságát is újra kell gondolni, tette hozzá az elemző.

A cégnél úgy látják, különösen a jelentősebb, illetve a nagy lelőhelyek felett diszponáló piaci szereplőknek lehet érdemes megfontolni az együttműködést egymással, a kisebb projekteknél viszont több ígéreres lehetőséget látnak. Megjegyezték, ezek kockázata kisebb, gyorsabban elindíthatók, különösen a külszíni kitermelések.

Illusztráció Forrás: 123rf

A jelentés arról is ír, hogy nem pusztán a kitermelésnek, hanem a feltárásoknak is folytatódniuk kell.

Különösen azért, mert a bektetések és a kutatások az olyan jelentős aranytermelő országokban, mint például Dél-Afrika, a kifáradás jeleit mutatják.

A bányákban folyó munkálatokat pedig áramkimaradások, sztrájkok, és nem egyszer a szabályozási környezet bionytalanságai is nehezítik. Ráadásul könnyen lehet, hogy az orrszágok fontosságában is átrendeződés zajlik le, Townsend szerint Ghána már rálépett arra az ösvényre, ami ahhoz vezet, hogy átvegye Dél-Afrika helyét a gazdaságilag legfontosabb aranykitermelő országok sorában.

A Wood Mackenzie-nél nagyjából 260 olyan aranyprojektet tartanak nyilván, amely a befektetők és a bányavállalatok számára érdekes lehet most.