Lendületes gazdasági fölívelés jöhet Indiában

economy Horizontal
Employees assemble parts and make final inspections of Honda Activa scooters in the 4th assembly line after its inauguration at Honda Motorcycle & Scooter India Pvt. Ltd. Karnataka in Narasapura, on the outskirts of Bangalore on August 2, 2017. / AFP PHOTO / MANJUNATH KIRAN
Vágólapra másolva!
Komoly felpattanásra számíthat az indiai gazdaság a következő pénzügyi évben, miután idén mélyrepülést okoz a koronavírus-járvány a világ ötödik legnagyobb gazdaságában – mondják az S&P Global Ratings elemzői.
Vágólapra másolva!

A következő pénzügyi évben már 8,5 százalékos lehet az indiai gazdaság növekedése, miután az idei pénzügyi év (amely 2021 márciusáig tart Indiában) 5 százalékos GDP-csökkenést hoz – mondják az S&P Global Ratings elemzői.

A szakértők szerint ugyanis India gazdaságát támogatja a kedvező demográfia, illetve a versenyképes munkaerőpiac. Ha pedig a gazdasági reformokat is megfelelően hajtják végre, akkor az komoly fölpattanáshoz vezethet az országban.

Amennyiben összejön a 8,5 százalékos növekedés a következő pénzügyi évre, az azt jelentené, hogy India 10 éves, súlyozott, egy főre jutó átlagos GDP-növekedése várhatóan a nemzetközi átlag fölött alakul majd.

Az elemzők azonban hozzátették, amennyiben az országban súlyosbodna a járvány, a pénzügyi és vállalati nyomás pedig fokozódna, az érdemben ronthatná a kedvező növekedési előrejelzést. Az S&P Global Ratings úgy számol, hogy az indiai költségvetési hiány emelkedni fog ebben az évben, ahogy a kormány növelte a kiadásait, hogy csökkentse a járvány káros hatásait.

Az idei gazdasági zuhanás után jövőre már komoly fellendülés jöhet Indiában Forrás: AFP/Diptendu Dutta

Múlt héten az indiai vezetés be is jelentett egy 20 ezer milliárd rúpiás (265 milliárd dollár) élénkítő csomagot, hogy támogassa a gazdaság talpra állását. Az összeg jelentős részét kormányzati támogatás formájában kapják majd meg a szereplők, de közben az indiai központi bank (Reserve Bank of India) is támogatja a gazdaságot a bankszektornak nyújtott hitelekkel.

Az S&P szerint a közvetlen kormányzati kiadások nem érik majd el a GDP 1 százalékát. Ráadásul a szakértők jelezték, India hitelminősítése igen stabil helyzetben van, mivel az ország relatíve védett a külső sokkoktól.

Mivel pedig India jelentős nettó energiaimportőr, így még az alacsony olajár is támogatja a gazdaság kilátásait.

Következésképpen a következő években a világ ötödik legnagyobb gazdasága alacsonyabb folyó fizetési mérleg hiánnyal működhet.

A nemzetközi hitelminősítő egyébként jelenleg BBB- kategóriában tartja India szuverén adósság besorolását, elsősorban arra hivatkozva, hogy az ország gazdaságának egésze instabil volt a válság kitörésekor, ahogy a reál GDP-növekedés 11 éves mélyponton állt.