A világ 10 leggazdagabb popsztárja

Heavenly Bodies: Fashion & The Catholic Imagination Costume Institute Gala - Arrivals GettyImageRank1 Met Gala Met Ball Arts Culture and Entertainment FASHION Celebrities topics topix bestof toppics toppix
Puff Daddy és partnere, Cassie Ventura. A zenész - öltözete alapján - igazából bármelyik videóklipjének forgatásán is lehetne, bár a gallér kétségtelenül magas, ami a teljesen fehér öltözékkel kiegészülve egyenesen pápai külsőt kölcsönöz, viszont érdemes megnézni a hölgy cipőjét is
Vágólapra másolva!
Világszerte minden évben kiemelt érdeklődés kíséri, hogy kik a leggazdagabb zenészek, kik kerültek be az adott évben a legtehetősebbek közé, illetve kik csúsztak ki az élbolyból. Az ilyen rangsorok bizonyos fokig csak közelítőleges adatokat tartalmaznak, ám mivel nyilvánosan hozzáférhető információkon, köztük ingatlan-nyilvántartásokon, adóbevallásokon alapulnak, ezért igencsak közel állnak a valósághoz.
Vágólapra másolva!

A világ leggazdagabb zenészeinek rangsora közel sem állandó, évről-évre vannak benne változások, van, aki kiesik, mások bekerülnek a legtehetősebbek közé. S mindig bőven vannak meglepetések, nehéz például elhinni, hogy Mariah Carey már nem tagja ennek az elit társaságnak, de nem tartozik ide Beyoncé, Elton John, Barbra Streisand és Jennifer Lopez sem - olvasható a ledgernote.com e témában készült összeállításában. Viszont van több olyan előadó is, akik – ha ilyen mértékben növekszik a vagyonuk, akkor jó eséllyel hamarosan a 10 leggazdagabb popzenész között találhatják magukat, ilyen Eminem vagy Taylor Swift.

E rövid bevezető után lássuk, kik tartoznak napjaink 10 leggazdagabb popzenésze közé:

10. Madonna

Nettó vagyona: 590 millió dollár
Vagyon növekmény/csökkenés: -210 millió dollár, a helyezés változása az előző évhez képest: -5

Az amerikai énekesnő már régi „motoros" a popszakmában, a nyolcvanas évek óta ontja a sikerlistás dalokat. A zeneipar mellett a filmvásznon is kipróbálta magát, még Golden Globe-díjat is kapott. Több gyermekkönyvet írt, divattervező, a Maverick Record lemezkiadó, valamint több egészségközpont tulajdonosa.

Madonna Forrás: Getty Images/FilmMagic/Jeff Kravitz

Gazdagságának fő forrása a rengeteg koncertturné, amit lebonyolít; a női énekesek közül neki volt eddig a legtöbb élő fellépése, és alighanem ő a showbiznisz legkeményebben dolgozó női szereplője.

9. Julio Iglesias

Nettó vagyona: 600 millió dollár
Vagyon növekmény/csökkenés: +10 millió dollár, helyezése nem változott az előző évhez képest

A spanyol származású énekes a lemezeladásokat tekintve minden idők 10 legsikeresebb előadója közé tartozik, pályafutása során világszerte több mint 250 millió albuma kelt el. Annyi díjat és elismerést kapott, hogy még felsorolni is sok lenne. Első nagylemeze még 1969-ben jelent meg, és azóta szinte minden évben újabb albummal rukkolt elő, a legutóbbival 2017-ben. Kevés olyan ország van a világon, ahol ne sorolnák a legnépszerűbb előadók közé. Mindemellett 5 ezer koncertet adott eddigi pályafutása során.

Julio Iglesias Forrás: Getty Images

Valamikor profi futballista volt, ám egy sérülés miatt vissza kellett vonulnia. Egy olyan érdekes történet is kering róla, hogy miután nem tudta eladni 28 millió dollárt érő otthonát, inkább ledózeroltatta, és újat építtetett a helyén.

8. Bono

Nettó vagyona: 700 millió dollár
Vagyon növekmény/csökkenés: +100 millió dollár, helyezése nem változott az előző évhez képest

Bono egy különös figura. A U2 énekeseként, egyedi napszemüvegével a popkultúra jellegzetes alakja, aki különös felelősséggel viseltetik a különböző környezetvédelmi és társadalmi témák iránt. Emellett igazi vezéregyéniség, dalszerzői és zenészi munkásságán túl pedig tőkebefektető, üzletember és filantróp.

Bono a U2 frontembere Forrás: Getty Images/WireImage/Kmazur

Kiemelkedően fontos személyiség az írek számára, ám ebből fakadóan már több alkalommal kapott terrorista fenyegetéseket, sőt, merényletet is megpróbáltak elkövetni ellene. Az eredetileg Paul David Hewson névre hallgató zenészt lovaggá ütötte az angol királynő. Ennyi siker és elismerés után elég meglepő volt, amikor a közelmúltban kiderült, hogy szerepel a legnagyobb adócsalókat tartalmazó listán.

7. Dr. Dre

Nettó vagyona: 800 millió dollár
Vagyon növekmény/csökkenés: +60 millió dollár, a helyezés változása az előző évhez képest: -2

Megítélése elég ellentmondásos, az viszont aligha vitatható, hogy jelentős hatást gyakorolt a rapre, a zenére és az amerikai kultúrára egyaránt. Saját lemezkiadója is van, és olyan nevek tartoznak a felfedezettjei közé, mint Snoop Dogg, az Xzibit, Eminem, Kendrick Lamar és 50 Cent.

Dr. Dre Nicole Scherzingerrel Forrás: Getty Images/AFP/2008 Getty Images/Jesse Grant

Noha saját neve alatt mindössze két albumot jelentetett meg, viszont számtalan előadó lemezén működött közre előadóként vagy producerként. 2014-ben indult el igazán a meggazdagodás útján, amikor eladta fejhallgatókat gyártó cégét az Apple-nek.

6. Celine Dion

Nettó vagyona: 800 millió dollár
Vagyon növekmény/csökkenés: +170 millió dollár, a helyezés változása az előző évhez képest: -1

Nem meglepő, hogy egy olyan közismert név, mint Celine Dion is a világ leggazdagabb zenészei között tűnik fel. Szülőhazájában, Kanadában ő minden idők legvagyonosabb zenei előadója, aki több mint 200 millió lemezt adott el pályafutása során. Karrierje a Titanic című film betétdalával indult be igazán, ami nem mindennapi anyagi sikert is hozott a számára: ebben az időszakban már bekerült a világ 10 leggazdagabb popzenésze közé.

Celine Dion Forrás: Getty Images

Számos díjat elnyert, de ami listánk szempontjából ennél is fontosabb: ő tartja a rekordot minden idők legnagyobb fellépti díját tekintve: amikor Las Vegasban szerepelt, fellépésenként 500 ezer dollárt kapott, és 2016-ig, ameddig a szerződése szólt, több mint 1000 fellépése volt a kaszinók városában.

5. Sean „Puffy" Combs

Nettó vagyona: 820 millió dollár
Vagyon növekmény/csökkenés: +125 millió dollár, a helyezés változása az előző évhez képest: -1

A többféle művésznevet is használó rappert P. Diddy, A.K.A., Puff Daddy, Puffy, Diddy, Sean Combs néven egyaránt ismerhetik a rajongók. A gyakori névváltás egyszerű marketingstratégia, de hatásos, folyamatosan fenntartja vele maga körül az érdeklődést.

Puff Daddy és partnere, Cassie Ventura Forrás: AFP/2018 Getty Images/Neilson Barnard

Saját lemezcége is van, a Bad Boy Entertainment, amelynek olyan felfedezettjei vannak, mint Notorious B.I.G. és Muse. A divatszakmában is érdekelt a Sean John márkanévvel, amely ruházatot és kozmetikumokat is forgalmaz, valamint önálló showműsora van az MTV-n.

4. Herb Alpert

Nettó vagyona: 880 millió dollár
Vagyon növekmény/csökkenés: +30 millió dollár, a helyezés változása az előző évhez képest: -1

Hubert Alpert (és zenekara, a Tijuana Brass) öt toplistavezető albumot, és pályafutása során összesen 28 nagylemezt jelentetett meg. Kilenc Grammy-díjat, 14 platina és további 15 aranyalbumot mondhatnak a magukénak. Zenekarával világszerte több mint 72 millió lemezt adott el. Alpert az A&M lemezcég egyik tulajdonosa és az ő vezetéknevéből származik az „A" betű kiadó nevében.

Herb Alpert Forrás: AFP/Getty Images/Michael Kovac

Meggazdagodását nem kis részben annak köszönheti, hogy 1987-ben tulajdonostársával, Jerry Moss-szal 500 millió dollárért eladta a kiadót. Herb Alpert az egyetlen zenész, aki az amerikai Billboard könnyűzenei magazin toplistáján énekesként, majd később egyéni hangszeresként is az első helyre került.

3. Jay-Z

Nettó vagyona: 1 milliárd dollár
Vagyon növekmény/csökkenés: +100 millió dollár,

a helyezés változása az előző évhez képest: +6

Jay-Z nem egyszerűen üzletember, hanem ő a nagy betűs „üzletember". 19 Grammyt nyert, több mint 100 millió lemezt adott el, és elindított egy sikeres ruházati márkát Rocawear néven, valamint egy lemeztársaságot Roc-A-Fella elnevezéssel. Mióta házasságot kötött Beyoncéval, kettejük vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Jay-Z Forrás: AFP

Jay-Z mindezeken túl egy ideig a Def Jam Recordings lemezcég elnöki pozícióját is betöltötte, emellett rendelkezik sportügynöki licenccel, saját ügynöksége a Roc Nation Sports. A zenei és üzleti sikerek mellett több piszkos ügy is kötődik azonban a nevéhez, ezek egyike, hogy 12 éves korában agyonlőtte a saját fiútestvérét.

2. Paul McCartney

Nettó vagyona: 1,2 milliárd dollár
Vagyon növekmény/csökkenés: +100 millió dollár, helyezése nem változott az előző évhez képest

Paul McCartney-ról köztudomású, hogy minden idők egyik legsikeresebb zenekarának, a Beatlesnek a társszerzőjeként élete végéig olyan hatalmas összegek ütik a markát a szerzői jogdíjakból, hogy az élete végéig mesés gazdagságot biztosít a számára. A hatvanas évek óta a könnyűzene egyik legfontosabb alakja.

Paul McCartney Forrás: Getty Images/2018 Jim Dyson/Jim Dyson

Harminckét olyan dalnak a szerzője vagy társzerzője, amelyek első helyezést értek el a Billboard 100-as toplistáján. A Yesterday minden idők legtöbb feldolgozást megért dala, amelyet több mint 2200 előadót ihletett meg a megjelenése óta. Pályafutása során minden lehetséges elismerést begyűjtött, amit csak lehet. Több mint 25 ezer dal után kap jogdíjat. A Guinness rekordok könyve szerint minden idők legelismertebb zeneszerzője és előadója, továbbá a legsikeresebb dalszerző.

1. Andrew Lloyd Webber

Nettó vagyona: 1,28 milliárd dollár
Vagyon növekmény/csökkenés: +80 millió dollár, helyezése nem változott az előző évhez képest

Egyesek számára talán ismeretlenül cseng a neve, de mindenki ismeri a zenéit. A Broadway és a musicalek kapcsán szinte azonnal az ő neve jut az eszünkbe. Az Opera fantomja, Jézus Krisztus szupersztár, Macskák, Evita és még hosszan lehetne folytatni a sort.

Andrew Lloyd Webber Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

Zenés darabjai után nemcsak a szerzői jogdíjakból, hanem minden, a darabokhoz kötődő kereskedelmi bevételből jelentős összegekkel részesedik, a filmadaptációktól kezdve a merchandisingon keresztül a jegyeladásokig. Webbert szintén lovaggá ütötte az angol királynő, emellett – sok más elismerés mellett - 6 Tony és 3 Grammy-díjjal ismerték el munkásságát.