Az euróövezetben nem egyforma a járvány okozta gazdasági visszaesés

koronavírus, lélegeztetőgép, vírus, kórház, járvány, légzés, autógyárak átállnak a lélegeztetőgépek gyártására, autó, gyár, autógyár
Vágólapra másolva!
Differenciált a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés az euróövezetben - mondta Halmai Péter egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában, amelyben a magyar gazdasági intézkedésekről is beszélt.
Vágólapra másolva!

A szakember szerint egyes, strukturális problémáktól szenvedő mediterrán országokban és például Franciaországban is az átlagot meghaladó lesz a visszaesés.

Emellett csak részleges lesz a kilábalás 2021-ben ezekben az országokban, miközben tovább nő az amúgy sem csekély államadósságuk.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktató szakértő szerint a gazdasági visszaesés hátterében a keresleti és a kínálati sokk együttes hatása játszik szerepet, ennek enyhítéséért az államoknak többletkeresletről kell gondoskodniuk, és életben kell tartaniuk a megmenthető munkahelyeket.

Az euróövezet országaiban különböző mértékű a gazdasági visszaesés Forrás: Shutterstock

Magyarországon az ipari termelés áprilisban több mint 30 százalékkal csökkent, azóta azonban javult a helyzet, az autógyárak ismét termelnek, és újraindult a csaknem 400 ezer embernek munkát adó turizmus is.

Halmai Péter a magyar költségvetési politikában az önkorrekciós képességre hívta fel a figyelmet, példaként említve, hogy bár a rövidített munkaidő magyarországi bevezetése kezdetben nehézkesen indult, a gazdasági szereplők kérései alapján többszöri módosítással olyan rendszert sikerült kialakítani, amely ma már több mint 150 ezer ember munkahelyének megőrzését segíti.