Számos területen töretlen a hazai vállalkozások beruházási kedve

túrkeve, szijjártó péter
Túrkeve, 2019. május 22. Műanyag alkatrészt ellenőriz egy dolgozó az indiai tulajdonú Samvardhana Motherson Group (SMG) autóipari beszállító cégcsoport új túrkevei üzemében az avatás napján, 2019. május 22-én. A vállalatcsoport fröccsöntött alkatrészekre specializálódott részének - MATE (Motherson Automotive Technologies and Engineering) - ötmilliárd forintos beruházásához a kormány 1 milliárd 480 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott. MTI/Mészáros János
Vágólapra másolva!
Mintegy 500 milliárd forintos beruházási igény mutatkozik a versenyszférában, zömében magyar tulajdonú cégek részéről, írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Bizakodásra adhat okot, hogy van Magyarországon 3500, többségében hazai tulajdonú vállalkozás, amely együtt hozzávetőleg 500 milliárd forintot fordítana beruházásokra – mondta a lapnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, a Magyarok a Piacon Klub elnöke.

Meggyőződése szerint ez azt támasztja alá, hogy megvan az a réteg a versenyszférában, amely a járványhelyzet által okozott gazdasági károk ellenére is készen áll előremutató befektetésekkel növelni a termelés hatékonyságát.

- jelentette ki.

Műanyag alkatrészt ellenőriz egy dolgozó egy magyarországi autóiapri beszállító gyárában Forrás: MTI/Mészáros János

Kifejtette, hogy a pénzügyi és az innovációs tárca által kezelt, hightech és zöldpályázatként ismert felhívás (Ginop, Vekop) 2700 piaci szereplő érdeklődését keltette fel,

90-95 százalékban magyar kis- és középvállalkozásét, amelyek együttesen százmilliárd forintból ruháznának be 70 százalékos támogatói intenzitás mellett.

Emellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Befektetési Ügynökség közös, a reálgazdaság nagyobb szereplőit célzó, versenyképesség-növelő támogatási programja

800 céget mozgatott meg, amelyek hozzávetőleg 400 milliárd forintot invesztálnának, a hazai arány itt is 60-70 százalékos.

Essősy Zsombor szerint a szaktárcákkal együtt a fejlesztéspolitikai intézményrendszer is látványosan felgyorsult. Rendszeresek az egyeztetések a szakmai szervezetekkel, a javaslatokat pedig akár egyik napról a másikra beépítik a pályázati kiírásokba, aztán a forrásokat is hamar odaítélik. Erre jó példa a Ginop és a Vekop, ahol a múlt péntektől lehetett a kérelmeket beadni, kedd reggelre pedig már nyerteseket hirdettek, pedig a kettő között a pünkösd miatt egy munkanap sem telt el.