Az év második felében növekedésnek indulhat az ipari termelés

Kézműves golyóstollak Dél-Afrikában
Fokváros, 2019. november 11. A 2019. november 5-i képen esztergapadon befogott tollszár közepét vájja ki egy fúró Rob Eden dél-afrikai kisiparos fokvárosi műhelyében. Az egykori pilótát egy korábbi sérülése pályamódosításra kényszerítette, ekkor került előtérbe az életében a faanyag iránti szeretete. Kedvtelésből kezdett bele a famegmunkálásba, szenvedélye azonban kisvártatva megélhetést biztosító vállalkozássá nőtt az egyre bővülő, specializálódott termékskála révén. Golyóstollainak elkészítése egyenként akár három órát is igénybe vehet, az áruk darabonként 25 és 75 euró (mintegy 7800-23500 forint) között mozog. Rob megrendelésre is készít írószerszámot, kedvenc díszítőelemei a lőfegyver és horgászat témájú ábrázolások. MTI/EPA/Nic Bothma
Vágólapra másolva!
A járvány keresleti és kínálati oldalon is jelentős veszteséget okozott a világpiacon. Magyarországon az ipari kibocsátás áprilisban érte el mélypontját, májustól fokozatos emelkedés várható, írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményben. Az előrejelzések szerint az év második felében megkezdődhet a kilábalás, a kibocsátás akár már a jövő évben elérheti a járvány előtti szintet.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint 2020 áprilisában az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól Magyarországon. A visszaesés a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett termelésleállásokkal és rendeléscsökkenéssel magyarázható, írja a minisztérium.

A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül kiugró visszaesés volt a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.

Az alágak közül a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás.

A magyar ipar az elmúlt 10 évben Dánia után a világ második leginkább high-tech iparává vált, amely egyben azt is jelenti, hogy rugalmas, magas hozzáadott értékű kapacitások épültek ki az országban, amelyek elősegítették a járványhelyzethez való jobb alkalmazkodást.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Nic Bothma

Emellett a kormány Gazdaságvédelmi Akciótervének intézkedései hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez, új munkahelyek teremtéséhez,

a vállalkozások forráshoz jutásához, a hatékonyságnövelő beruházások támogatásán és az ellenséges felvásárlások tiltásán keresztül a cégek növekedéséhez.

„Azt látjuk, hogy a hazai kkv-szektornak segítséget jelentettek az intézkedések, például az adó- és járulékmentesség, a munkahelyvédelmi bértámogatások. A járvány sikeres kezelésének köszönhetően április végére a nagyvállalatok is jellemzően újraindították a termelést, így májustól a piaci kereslet alakulásának függvényében egyre jobb adatok érkezhetnek. Köszönet illeti a hazai vállalkozói szektort az elmúlt időszak helytállásáért, akiket támogatási programjainkkal most arra bíztatunk, hogy merjenek előre tekinteni és tervezni" – nyilatkozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.