Mobilszolgáltatót venne az Amazon

2020.06.05. 19:04

A kiskereskedelmi óriáscég, az Amazon egy indiai mobilszolgáltató részesedésének megszerzését mérlegeli, amivel követné a Facebook hasonló lépését.

Az Amazon előzetes tárgyalásokat folytat a második legnagyobb indiai mobilszolgáltató, a Bharti Airtel részesedésének megvásárlásáról, legalább 2 milliárd dollár értékben, mellyel követné a Facebook és más hasonló amerikai techóriások lépését.

Az Amazon tárgyalásai még kezdeti szakaszban vannak, és mintegy 5 százalékos részesedés megvásárlásáról szólnak. A megállapodás elősegítené, hogy az Amazon könnyebben elérje a Bharti 300 millió előfizetőjét, ami nagyságrendileg azonos a teljes amerikai lakosság méretével.

Az indiai mobilszolgáltató spekulációnak nevezte a részesedés értékesítését az Amazonnak, az Amazon indiai szóvivője pedig nem kívánta kommentálni az értesülést.

Az Amazon a Bharti résztulajdonának megvásárlásával az Egyesült Államok lakosságával felérő nagyságrendű ügyfélhez juthatna el könnyebben Ázsia második legnépesebb országábanForrás: AFP/Prakash Singh

Pedig nem lenne meglepő, ha a hír végül mégiscsak igaznak bizonyulna, az amerikai technológiai és befektetési óriások ugyanis jelentős részesedéseket vásárolnak mostanában az indiai vállalatokban, hogy ezzel jelenlétet és pozíciót szerezzenek Ázsia második legnépesebb piacán. A Facebook mintegy 5,7 milliárd dollárt fektet be a Mukesh Ambani Reliance Industries nevű cégbe, miközben ugyanide szeretné magát bevásárolni a Microsoft is.

Az Amazonnak már vannak gyökerei Indiában, ahol Jeff Bezos, a mammutcég vezetője személyes látogatásakor ígéretet tett arra, hogy az USA-n kívüli egyik legnagyobb e-kereskedelmi részlegét az ázsiai országban építi fel.

Forrás: Bloomberg.com