Hatvanmilliárd forintnyi kertészeti beruházás valósulhat meg Magyarországon

Budapesti Nagybani Piac Zöldség Gyümölcs Árus 25 éves a budapesti nagybani piac Nagykőrösi út budapest
Huszonötödik születésnapját ünnepli idén a Budapesti Nagybani Piac a Nagykőrösi úton. A főváros és egyben az ország legnagyobb nagybani értékesítésre épült friss zöldség-gyümölcs piaca. 2016.09.21.
Vágólapra másolva!
Mintegy hatvanmilliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a jövőben a kertészetekben az Agrárminisztérium nemrég bejelentett rendkívüli támogatási programjának köszönhetően. Az előzetes felmérések szerint mintegy százhektárnyi új, korszerű üvegház épülhet az országban, a megtermelt áru versenyképességét pedig a megfelelő tárolók, valamint a csomagoló- és tisztítóegységek létrehozása biztosíthatja.
Vágólapra másolva!

Jelentős fejlesztési hullámot indíthat el a kertészetekben az Agrárminisztérium rendkívüli támogatási programja. A konstrukció elsősorban az üvegházak, a tárolók és az úgynevezett post harvest, vagyis a betakarítás utáni folyamatok modernizálását célzó beruházásokat érinti.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta:

a rendelkezésre álló harmincmilliárd forintos keret ötvenszázalékos önerővel számolva hozzávetőlegesen hatvanmilliárd forintnyi beruházás megvalósításához járulhat hozzá.

Előzetes felméréseik szerint

  • ennek kétharmadát az üvegházak építése és korszerűsítése teszi majd ki,
  • a fennmaradó részből pedig tárolók, hűtőházak, illetve csomagoló- és tisztítóegységek létesülhetnek.

A szakemberek szerint bár a pályázatok részletei egyelőre nem ismertek – a tárca az ígéretek szerint a nyár folyamán teszi majd közzé a felhívást –, a leggyorsabban a tárolók és post harvest egységek létrehozására elkülönített keret merülhet ki. Az üvegházak esetében pedig az új szereplők belépése pörgetheti fel a beruházásokat.

Árusok a budapesti Nagybani Piacon Fotó: Polyák Attila - Origo

"Reményeink szerint úgy írják majd ki a pályázatokat, hogy az üvegházakkal, valamint a tárolókkal kapcsolatos komplex fejlesztés támogatható legyen, ne kelljen az építésre és a technológiára külön pályázni. Ez a korábbi felhívásokhoz képest nagy könnyebbséget jelentene" – fogalmazott az elnök.

A legkorszerűbb, minden szükséges technológiai elemet tartalmazó üvegház létesítése hektáronként négyszázmillió forint körüli összegbe kerül. Így elképzelhető, hogy

a következő időszakban a vidékfejlesztési forrásokból máig megépült kapacitások mellett újabb százhektárnyi korszerű üvegház épülhet.

A beruházási támogatás egyik fontos célja, hogy az önellátás az őszi–téli időszakban is biztosított legyen.

Illusztráció Forrás: AFP/Rolf Haid

Ledó Ferenc szerint az importot vélhetően így sem lehet majd teljesen kiváltani,

a piacot azonban a fő szezonon kívül a jelenleginél jóval nagyobb arányban tudják ellátni friss zöldséggel a termelők.

A hajtatott termények, vagyis a paprika és a paradicsom mellett igaz ez a különböző gyökérzöldségekre és hagymafélékre is. Bár a termeléssel nem lenne gond, a megfelelő tárolók azonban még hiányoznak, így a gazdák rá vannak kényszerítve arra, hogy a betakarítást követően mielőbb túladjanak a termésen. Fontos az is – jegyezte meg a Fruitveb elnöke –, hogy tisztított, félkész termékként kerüljön piacra a zöldség, hiszen így a magyar áru a tavaszi szezonban tonnaszám érkező belga vagy holland mosott répával is fel tudja venni a versenyt.