Ömlött a tőke idén az aranybefektetésekbe

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Mindössze öt hónap kellett idén a globális tőzsdén kereskedett aranyalapoknak ahhoz, hogy mindenkori éves csúcsot érjenek el a tőkebeáramlás tekintetében. A járvány idején tapasztalt piaci felfordulások tehát egyértelműen az olyan biztonságos menedékek felé terelték a befektetőket, mint az arany.
Vágólapra másolva!

Május végéig új éves csúcsot állítottak be a tőzsdén kereskedett aranyalapok (ETF-ek), ahogy az elmúlt hónapokban ömlött a tőke a biztonságos befektetési eszközbe – jelezte csütörtökön a World Gold Council (WGC).

Idén májusig, az aranyba fektető ETF-ek 623 tonnányi arannyal növelték az eszközállományukat, ami 33,7 milliárd dolláros pluszt jelent. A legutóbbi éves rekordot 2009 tartotta, akkor 591 tonnás növekedéssel.

Csak májusban 154 tonnával (8,5 milliárd dollár) bővültek az alapok, ami 4,3 százalékos növekedés volt a megelőző hónaphoz képest. Ezzel az ETF-ek teljes aranyállománya új mindenkori csúcsra, 3510 tonnára bővült.

Már az első öt hónapban éves rekordot döntött az arany Forrás: Shutterstock

A WGC jelentése szerint a jelentős tőkebeáramlás és az arany árának emelkedése együtt idézte elő, hogy az aranyban utazó ETF-ek teljes kezelt tőkeállománya új csúcsra, 195 milliárd dollárra emelkedett. Ráadásul egy olyan időszakban, amikor a kötvények és a részvények árai is erősödtek. Az arany határidős jegyzése egyébként 3,4 százalékkal drágult májusban.

Az aranyalapok tartós növekedését mutatja, hogy az elmúlt két hónapban mindössze két olyan kereskedési nap volt, amikor az ETF-ek nem pozitív tőkebeáramlást tapasztaltak.

Ez arra utal, hogy a befektetők az általános kockázatvállalási hangulattól függetlenül is lendületesen vásároltak aranyat – mondta Adam Perlaky, a WGC befektetési menedzsere.

A WGC emellett hozzátette, hogy az arany kereskedési volumene igencsak megugrott májusban, 164 milliárd dollárra a megelőző hónapban mért 140 milliárdról.

A teljes kép tehát arra utal, hogy bár a befektetők egyre optimistábbak voltak a részvényekkel kapcsolatban az elmúlt hetekben, sokan továbbra is arra koncentráltak, hogy fedezzék magukat az esetleges további veszteségekkel szemben. Ez pedig erősen fölértékelte az aranybefektetéseket.