Kína vezeti a világgazdaság talpra állását

Yingli
--FILE--Chinese employees work at the manufacturing line of PV modules at the plant of Tianjin Yingli solar Group in Tianjin, China, 12 March 2013. Stronger domestic demand helped Chinas factory activity to rebound in March, with new orders up sharply in a sign that the underlying economic recovery is strong enough to weather any risks from patchy export performance, surveys showed on Monday (1 April 2013).Chinas official manufacturing purchasing managers index (PMI) released by the National Bureau of Statistics rose to an 11-month high of 50.9 in March, above the 50-point level that indicates growth on the month, but below a Reuters poll consensus forecast of 52.0.A separate survey by HSBC showed its final PMI climbing to 51.6 last month, roughly in line with a flash reading of 51.7 and up from Februarys 50.4.The twin PMI surveys suggest the speed of revival in the worlds No. 2 economy may not be as brisk as some think, as unsteady foreign demand for Chinese exports remained a constraint.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszak kínai adatai alapján az látszik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága lendületesen magára talál a koronavírus-járvány után. Ráadásul a magánvállalatok és a fogyasztók is egyre optimistábbak az ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Meglepte az elemzőket Kína, amikor kiderült, a Caixin szolgáltatóipari felmérése szerint lendületes növekedésre számítanak az iparági szereplők. A mutató ugyanis 55 pontot ért el májusban, ami messze felülmúlta a szakértők által várt 47 pontot. Az index 50 pont fölött arra utal, hogy a szektor szereplői bővülésre számítanak – írja az Asia Times.

A feldolgozóiparban Kína hasonlóan kedvező értékeket produkált, miközben a világgazdaság legtöbb országa továbbra is szűküléseket tapasztal.

A Caixin feldolgozóipari index ugyanis 50,7 pontot mutatott, vagyis pozitív tartományba került. Összevetésképpen, egy hasonló mutató, a Markit feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) az USA-ban 39,8 ponton állt májusban.

Ráadásul a friss kínai indexek arra utalnak, hogy nem kizárólag az állami beruházások és támogatások fűtik a gazdasági fellendülést. A magánkézben lévő cégek és a fogyasztók ugyanis egyaránt növekvő optimizmussal tekintenek a jövőbe, és egyre többet költenek.

Egyre optimistábbak a kínai gazdaság szereplői Forrás: AFP

Mindeközben a kínai részvénypiac jelenleg világelső teljesítményt produkál (amerikai dollárban számolva), legalábbis a nagy globális piacok körében. A kínai tőzsdén a legerősebb szektorok között olyanok vannak, mint a fogyasztói javak, az információs technológia vagy az egészségügy. Ez szintén arra utal, hogy a kínai fogyasztók elkezdtek visszatérni és lendületesebben vásárolni

A fentiek tükrében a májusi kiskereskedelmi adatok különösen izgalmasak lesznek majd, különösen hogy áprilisban az iparág 7,5 százalékos csökkenést produkált a megelőző év azonos időszakához képest.

A kínai előny egyik lehetséges oka, hogy az ázsiai óriás egyre kevésbé függ az amerikai exporttól. Míg ugyanis Kínának az USA-ba irányuló exportja lényegében stagnált az elmúlt nyolc évben, addig az Ázsiába irányuló export 32 százalékkal bővült. Áprilisban egyébként általában is emelkedtek a térségen belüli exporttevékenységek, ahogy a régió országai elkezdtek újranyitni a járvány után.

Ráadásul a kínai költségvetési élénkítés sokkal szerényebb volt a vezető ipari országokéval összevetve.

A kínai központi kormány ennek következtében 3,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt produkál majd, szemben a korábban várt 2,8 százalékkal.