Újra növekedési pályán a kínai szolgáltatóipar

Five-star hotel opens barbecue business in Hubei Barbecue BBQ Chef China Chinese Customer Five-star Hotel Hubei Ourdoor Restaurant Stall Wuhan
A vendégasztalok után a konyha is szabadtérre költözött az egyik vuhani szállodában
Vágólapra másolva!
Visszatért a növekedési pályára a kínai szolgáltatóipar májusban az új koronavírus-járvány miatt bevezetett gazdaságbénító intézkedések enyhítése nyomán - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.
Vágólapra másolva!

A Caixin/Markit szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 55,0 pontra nőtt az áprilisi 44,4 pontról, visszaerősödve a növekedés és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölé. A Caixin/Markit adatai alapján a kínai szolgáltatóipar ezzel három egymást követő hónapon át tartó zsugorodásból lábalt ki. Utoljára januárban, a járvány elmérgesedését megelőzően mértek 50 pont fölötti értéket, a májusit meghaladó mértékű növekedést pedig legutoljára 2010 októberében.

A vendégasztalok után a konyha is szabadtérre költözött az egyik vuhani szállodában Forrás: AFP/Imaginechina/Ma Luyao

A Caixin által szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index az áprilisi 47,6 pontról 54,5 pontra erősödött a múlt hónapban, szintén először kapaszkodva vissza a növekedési tartományba január óta. Hasonlóan gyors ütemű növekedést ráadásul 2011 januárja óta először mértek májusban.