Új forintérmék kerülnek forgalomba, négy hét múlva már fizethetünk velük

2020.06.03. 13:37

2020. július 1-től kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni, írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

Az MNB 2019. október 1-én új, korszerűbb alapanyagú 100 forintos érmét bocsátott ki. Az új 100 forintosok külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) nem változik, az alapanyaguk acél helyett azonban réz-nikkel-cink ötvözet, amely az automatákban stabilabb működést biztosít az acél alapanyagú érmékkel szemben.

Az új 100 forintosok bevezetését követően a jelenleg használt, acél alapanyagú 100 forintos érmék továbbra is forgalomban maradnak.

Az érme-elfogadó automaták felkészítése az új 100 forintosok kezelésére már az elmúlt év októberétől megkezdődött.

Az új alapanyagból készült 100 forintos érmeForrás: Magyar Nemzeti Bank

Azonban az érmék ezt követő, tényleges forgalomba hozatalát a tervezett májusi időpontról a járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel az MNB 2020. július 1-re halasztotta.

Az új alapanyagú érmék a készpénzforgalmi igényekhez igazodva, fokozatosan terjednek majd el a pénzforgalomban, ennek elősegítése érdekében a jegybank a jövőben már kizárólag új alapanyagú 100 forintos érméket hoz majd forgalomba.

A jelenleg forgalomban lévő érme az új megjelenése után is használatban maradForrás: Shutterstock
Mi a különbség a jelenleg forgalomban lévő és az új alapanyagú 100 forintos között?

Az új alapanyagú 100 Ft-os forgalmi érmét a már forgalomban lévő 100 Ft-os címlettel vizuálisan összehasonlítva, nem érzékelhető számottevő különbség. Azonos az átmérőjük és a vastagságuk, a külső (kör)gyűrű és a belső rész, az ún. mag aránya mindkettőnél ugyanakkora, az éremképük is megegyező.

Az 1996. 10. 21-én kibocsátott, jelenleg is forgalomban lévő ún. bicolor 100 Ft-os alapanyaga acél. Az érme külső része, a gyűrű, a nikkel bevonat miatt ezüstfehér (fém) színű, a belső magon pedig aranysárga színű sárgaréz (Cu75%-Zn25%) bevonat található. Az új alapanyagú 100 Ft-os – a 2009. 06. 15-től forgalomban lévő 200 Ft-os címlet után másodikként – viszont nem csak bicolor, hanem bimetál is, vagyis a gyűrű és a mag kétféle ötvözetű alapanyagból készül. Az érme mindkét része színesfémek (réz, nikkel és cink) ötvözete, de annak érdekében, hogy a gyűrű és a mag színe a régi érme színéhez hasonlítson, az ötvözetek összetétele különbözik. A fémszínű gyűrűt 65 százalék réz, 15 százalék nikkel és 20 százalék cink alkotja, a sárgaszínű mag alapanyagának részaránya pedig 75 százalék réz, 4 százalék nikkel és 21 százalék cink.

Bár a kétféle 100 Ft-os az eltérő alapanyag következtében súlyban különbözik egymástól, ez meglehetősen kis mértékű eltérés, amely az érméket kézben tartva, alig érzékelhető: míg a régi, acélalapú 100 forintos 8,0 grammos, a színesfém-ötvözetekből készülő új típus 6 tizeddel több, 8,6 gramm súlyú.

Vizuálisan csak a színüket tekintve fedezhető fel minimális eltérés a kétféle százforintos között, mégpedig a belső rész, a mag tekintetében. A régi érme magja ugyanis sárgaréz bevonatú, amely friss verésű, úgynevezett verdefényes minőségű érme esetében fémes, fénylő aranysárga színezetű.

Az új százforintos magja ugyanabból a fémösszetételből (Cu75Ni4Zn21) készül, mint az 1993 óta forgalomban lévő 5 és 20 Ft-os címleteink, így az új érmének a készpénzforgalomban történő használata során várható színére ezek az érmék is jó támpontként szolgálhatnak. További részletek az MNB összeállításában olvashatók.

Az MNB felhívja minden olyan érmeelfogadó automata üzemeltető figyelmét, hogy – akik eddig még nem tették ezt meg – készítsék fel a berendezéseiket az új 100 forintos érmék elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság számára ne okozzon problémát az automaták használata.

Az új 100 forintos érmeForrás: Magyar Nemzeti Bank

Az új alapanyagú 100 forintosok automatákban történő elfogadásához szükséges beállítások elvégzéséhez az üzemeltetők az MNB-től tesztérméket igényelhetnek egyszerű címletváltás keretében. A tesztérmék átvételének módjáról és az új alapanyagú 100 forintosokkal kapcsolatos további részletes információk az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán találhatók.