Egy hónapig nem használtak szenet a britek az energiaellátáshoz

ADULT AGRICULTURE alternative energy energy biddinghuizen blue sky SKY weather buildings BUILDING structures MILL windmill clear clear sky day durable ELECTRICITY ENGINEER GREEN COLOUR CAST issue ENVIRONMENT environmental issue environmental conservation
Maintenance work on blades of wind turbine, Biddinghuizen, Flevoland, Netherlands
Vágólapra másolva!
Május hónapban egyáltalán nem használtak szenet a brit energiatermelésben - írja a Guardian a rendszerfelügyeleti adatokra hivatkozva. A napsütéses órák kiugróan magas száma segítette elő azt, hogy május - energetikai szempontból - az eddigi legzöldebb brit hónappá válhasson.
Vágólapra másolva!

Április óta, a brit villamos energia hálózat 54, egymást követő napon át széntüzelésből nyert energia nélkül üzemel. Ezzel két jelentős eredmény is született:

május az első teljes naptári hónap volt (744 óra), amikor a szén egyáltalán nem vett részt az energiaellátásban, valamint rekordalacsony szintre esett vissza az 1 kilowattórához köthető szén-dioxid-kibocsátás is.

Minden idők legkisebb, a villamos energiához köthető karbonkibocsátását (46 gramm szén-dioxid kilowattórára vetítve) május 24-re regisztrálták.

Illusztráció Forrás: Cultura Creative/Mischa Keijser

Mindennek elérésben sokat számított az, hogy a koronavírus miatti leállások számottevően visszavetették a villamos energia felhasználását, valamint a járványtól függetlenül, egyébként is voltak a hónapban munkaszüneti napok. A rendszerirányítás egyik vezető munkatársa ugyanakkor azt nyilatkozta,

ezeknél is többet nyomott a latban az, hogy idén tavasszal szokatlanul napos volt az időjárás.

A brit meterológiai adatok szerint, ez a tavasz volt a legnaposabb 1929 óta, egyben a legszárazabb május az elmúlt 124 évben. Az adatok szerint, március 1-je és május 27-e között összesen 573 óra telt el napsütéssel, ami új rekord az 1948-as 555,3 óra óta.

A szakemberek jelezték: egészen újszerű feladatot jelentett számukra rendszerszinten kezelni azt, hogy a visszeső kereslet mellett, rekordközeli szintre emelkedett a megújuló forrásokból nyert energia betáplálásának mértéke.