Hatalmas pénzért kelhet el az Egyesült Államok első aranyérméje

Brasher Doubloon
Vágólapra másolva!
Rendkívüli numizmatikai értéket, valódi különlegességet kínálnak közvetlen eladásra magánúton, azaz nem aukción az Egyesült Államokban: az ország első, 1787-ben vert aranyérméjét - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A "Brasher Doubloon" nevű érmét egy Los Angeles-i numizmatikai tanácsadó cég kínálja eladásra megbízásból. A vállalkozás képviselője nem árulta el, ki a megbízó, csupán annyit közölt, egy, korábban a Wall Streeten jelentős személynek számító ügyfél az eladó.

Az érme minden tekintetben különlegességnek számít: kulturális, eszmei és tényleges gyűjtői értéke is kimagaslóvá teszi a régi érmék világában.

Előállítója egy Ephraim Brasher nevű fémmegmunkáló volt, aki New Yorkban George Washington szomszédságában lakott - Washington két évig élt családjával a Cherry Streeten, amikor a város a szövetségi állam fővárosa volt rövid ideig.

A Brasher Doubloon, az USA első aranypénze Forrás: Wikimedia commons/Heritage Auctions

Az 1787-ben vert érme abban az évben készült, amikor az új állam alkotmányát megszövegezték, és 11 évvel a Függetlenségi nyilatkozat után.

Azt, hogy mi volt az érme eredeti célja, ugyanakkor meglehetősen sok bizonytalanság övezi. Egyes történészek szerint a tényleges pénzforgalomba szánták. Mások szerint egyfajta prototípus lehetett, esetleg emléktárgy. Hét példány maradt meg a sorozatból, de ezek nem pontosan ugyanolyanok, mint a most eladásra kínált darab.

Az érmének van kulturális vonatkozása is. A két világháború közötti amerikai krimiirodalom egyik szerzőjét is megihlette: Raymond Chandler 1942-es, A magas ablak című regényében Philip Marlowe magándetektív az érme után nyomoz.

De különleges az érme azért is, mert aukció nélkül fizethetnek érte kimagasló árat, akár 15 millió dollárt is.

Az USA ritkaérme-piaca nagyjából 4 milliárd dolláros, az üzletek egy részét közvetlenül bonyolítják a magánszemélyek, gyűjtök.

Az aukción elkelt legdrágább érme 2013-ban egy 1794-es ezüst dollár volt, melyért akkor 10 millió dollárt fizettek.

Egy, a hírügynökségnek nyilatkozó numizmatikai szakértő szerint az eladó által most megcélzott 15 millió dolláros ár után, valamikor a jövőben,

a Brasher Doubloon lehet az első olyan érme, amelynek gyűjtői értéke eléri a 100 millió dollárt.

Eredetileg nagyjából 15 dollárt ért, de 1981-ben már 625 ezer dollárért, 2005-ben 2,99 millióért, míg 2011-ben már 7,4 millió dollárért cserélt gazdát. A mostani tulajdonosa 2015-ben szerezte meg, szintén magánúton bonyolított adásvétellel, nyilvánosságra nem hozott összegért.