Milliókat bukhatnak a vállalkozások, ha nem védik le, amit kitaláltak

Kézműves golyóstollak Dél-Afrikában
Fokváros, 2019. november 11. A 2019. november 5-i képen Rob Eden dél-afrikai kisiparos elkészült munkadarabot fényesít fokvárosi műhelyében. Az egykori pilótát egy korábbi sérülése pályamódosításra kényszerítette, ekkor került előtérbe az életében a faanyag iránti szeretete. Kedvtelésből kezdett bele a famegmunkálásba, szenvedélye azonban kisvártatva megélhetést biztosító vállalkozássá nőtt az egyre bővülő, specializálódott termékskála révén. Golyóstollainak elkészítése egyenként akár három órát is igénybe vehet, az áruk darabonként 25 és 75 euró (mintegy 7800-23500 forint) között mozog. Rob megrendelésre is készít írószerszámot, kedvenc díszítőelemei a lőfegyver és horgászat témájú ábrázolások. MTI/EPA/Nic Bothma
Vágólapra másolva!
Eddig kihasználatlan lehetőségekre hívja fel a vállalkozások figyelmét új videójával a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az egykor szabadalmakért felelős hivatalban ma már nem csak a találmányokat, de az új applikációkat, designt, logókat, vagy akár filmeket, zeneszámokat is le lehet védeni. A közösségi médiában megjelent trendi, fiatalos videóval az SZTNH arra szeretne rávilágítani, hogy a kis- és középvállalkozások, startupok, vagy akár egyetemisták is bevételre tehetnek szert, ha levédetik újdonságaikat.
Vágólapra másolva!

– mondta el az Origónak Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. Hozzátette: ez a videó annak a lehetőségét villantja fel, hogy milyen sok terület van, ahol a vállalkozások – vagy akár egyetemi kutatócsoportok – levédethetik innovációjukat.

A videó alaptörténetét egy mindenki által ismert magyar találmány, a szóda adja. Az SZTNH a videóval a nem csak a szabadalmaztatás fontosságára hívja fel a figyelmet, de a 220 évvel ezelőtt született természettudós és feltaláló Jedlik Ányos előtt is tisztelegnek. A hivatal újabb oktatóvideókkal is készül, mert úgy gondolják, ma legalább annyi ötletes találmány van, mint a golyóstoll, a dinamó, a hologram, a C-vitamin, a telefonközpont, a biztonsági gyufa, vagy a szóda idejében.

A teljes videót itt nézheti meg: