Túljegyezték a Takarék Jelzálogbank ötéves jelzálogleveleit

Takarékbank, Takarékbank Zrt., illusztráció, 2020.04.30., Budapest
Takarékbank illusztráció. 2020.04.30 Budapest Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
Másfélszeres igény mutatkozott a Takarék Jelzálogbank Nyrt. 5,5 éves futamidejű jelzálogleveleire a május 27-i aukción. Ez volt az első aukciós kibocsátás a Budapesti Értéktőzsdén a Magyar Nemzeti Bank idei jelzáloglevél-vásárlási programjának elindítása óta.
Vágólapra másolva!

A Takarék Jelzálogbank 5,5 éves eredeti futamidejű jelzáloglevélből 10 milliárd forintot hirdetett meg,

a befektetők igénye ennél jóval nagyobb volt, összesen 15,54 milliárd forint ajánlatot tettek.

A piaci felárszinteket és az aktuális finanszírozási igényeket figyelembe véve a jelzálogbank 10,22 milliárd forint ajánlatot fogadott el, így a teljes sorozat össznévértéke 11,22 milliárd forint lett.

Sikeres lett a Takarék Jelzálogbank ötéves jelzáloglevél-kibocsátása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az aukció átlaghozama 1,56 százalékon alakult ki, amely lényegében megfelel a viszonyítási alapnak számító állampapírok hozamának.

Mi az a jelzáloglevél?

A jelzáloglevél egy értékpapír, amelyet szakosított bankok (jelzálogbankok) bocsátanak ki, és a jegyzésből származó tőkéből pedig – közvetlenül vagy közvetetetten – a jelzálogbank partner kereskedelmi bankjai jelzáloghiteleket nyújtanak az ügyfeleiknek, azaz a jelzálogbank refinanszírozza a kereskedelmi bank hitelkihelyezését. A jelzáloglevelek végső fedezete a meghitelezett ingatlanokra bejegyzett zálogjog.

„A jelenlegi helyzetben a hosszútávú, stabil pénzügyi forrást biztosító jelzáloglevélre az eddiginél is nagyobb szüksége van a kereskedelmi bankoknak. A jelzáloglevelek mögött többszörös biztosíték áll, nem véletlen, hogy az állampapír után a jelzáloglevél számít az egyik legbiztosabb értékpapírnak" – mondta Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója. „Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai jelzáloglevél-piac legaktívabb kibocsátójaként és a legtöbb pénzintézetet kiszolgáló jelzálogbankként a válsághelyzetben elsőként szerveztünk aukciós kibocsátást a jegybank idei jelzáloglevél-vásárlási programjának elindítása óta."