Történelmi lépésre készül a Volkswagen Kínában

Volkswagen VW új logó
01 March 2019, Lower Saxony, Wolfsburg: An employee mounts a VW logo on the front of a VW Tiguan during final assembly at the VW factory. Photo: Julian Stratenschulte/dpa
Vágólapra másolva!
Vállalati befektetésekre készül a Volkswagen Kínában az elektromos autók kulcsfontosságú piacán a cég belső forrásaitól szerzett sajtóinformációk szerint.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a Volkswagen tárgyalásokat folytat

50 százalékos tulajdonrész megvásárlásáról az elektromos autók gyártásában együttműködő kínai partnercége, a JAC Motors anyavállalatában, az Anhui Jianghuai Automobile cégben.

A Volkswagen 7 milliárd jüant (900 millió euró) szán az ötven százalékos pakett megvásárlására.

Emellett a Guoxuan High-Tech akkumulátorgyártó vállalatban is meghatározó, mintegy 27 százalékos tulajdonrészt készül vásárolni a német autóipari konszern.

Amennyiben a terv megvalósul, első alkalommal válna egy külföldi befektető egy kínai akkumulátorgyártó vállalat főrészvényesévé. A Guoxuan külföldön kevéssé ismert ugyan, de a CATL és a BYD mellett a legnagyobb kínai akkumulátorgyártó cégek közé tartozik.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte


A terv csütörtökön kerül a konszern felügyelő bizottsága elé és a döntést feltehetőleg pénteken hozzák nyilvánosságra.
A források tájékoztatása szerint

a részesedésvásárlásokkal a Volkswagen, mint a legnagyobb, Kínában tevékenykedő külföldi autógyártó vállalat együttműködését kívánja elmélyíteni és hosszabb távon biztos alapokra helyezni a helyi partnerekkel.

A JAC Motors a múlt héten jelentette be, hogy anyavállalata, az Anhui Jianghuai Automobile stratégiai befektető bevonását tervezi. Az Anhui Jianghuai 100 százalékban a tartományi kormányzat tulajdonában van és 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a sanghaji tőzsdén jegyzett JAC autógyárban. A JAC elzárkózott a legfrissebb hírügynökségi értesülések kommentálásától.
A Volkswagen 2025-ig 1,5 millióra tervezi emelni a Kínában eladott "új energia" járművek (new energy vehicles, NEV) számát. Kínában a NEV járműkategória a teljesen elektromos, akkumulátoros hajtású autók mellett magában foglalja a tölthető hibrid járműveket és a hidrogén üzemű járműveket is.