Önvezető technológiát fejlesztő céget venne az Amazon

Amazon
ANKARA, TURKEY - SEPTEMBER 1: Silhouette of a man holding a laptop is seen in front of the logo of 'Amazon' online shopping website in Ankara, Turkey on September 1, 2018. Ali Balikci / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Előrehaladott szakaszban tartanak a tárgyalások az Amazon és az önvezető technológiát fejlesztő Zoox között. Az e-kereskedelmi óriás ezzel még tovább növelheti a szerepét a technológiai szektorban.
Vágólapra másolva!

Izgalmas lépést hajthat végre az Amazon, ha felvásárolja az önvezető technológiát fejlesztő Zoox nevű vállalatot. A MarketWatch az ügyet ismerő forrásoktól úgy értesült, hogy előrehaladott szakaszban folynak a tárgyalások az üzletről. Noha megállapodás még nem születetett, de ha minden jól megy, heteken belül megvalósulhat az akvizíció.

A lehetséges üzlet teljes mérete egyelőre ismeretlen, de az e-kereskedelmi óriás valószínűleg kevesebb mint 3,2 milliárd dollárért juthat hozzá a Zooxhoz

– ekkora volt ugyanis a vállalat értékeltsége a legutóbbi, 2018-as finanszírozási kör után.

A Zooxot egyébként 2014-ben alapították, és a cég profilja szerint olyan hardvereket és szoftvereket fejleszt, melyek telefonos applikációkkal hívható, önvezető robottaxikhoz szükségesek.

Jeff Bezos óriása tovább terjeszkedhet az önvezető technológiák területén is Forrás: AFP/Mandel Ngan

Az üzlet mindkét társaság számára előnyös lenne. A Zoox ugyanis az elmúlt időszakban elég nehezen tudott csak friss tőkéhez jutni, ami most a felvásárlással megoldódna. Másfelől az Amazon is újabb lépést tenne az önvezető technológia területén.

Az óriásvállalat néhány éve hozott létre egy olyan csapatot, amely kimondottan az önvezető technológiákkal foglalkozik, elsősorban a saját termékeik szállításának optimalizálása érdekében.

Jeff Bezos cége később számos befektetést eszközölt a területen, például tavaly részt vett a szintén önvezető technológiában utazó Aurora Innovation 530 millió dolláros befektetési körében.