A Ryanair megtámadta a Lufthansa állami mentőcsomagját

Vertical Horizontal ILLUSTRATION PLANE AIR TRAVEL AIRLINE RUNWAY LOGO
A plane of Irish low-coast airline company Ryanair is pictured on the tarmac of Rome's Ciampino airport on December 15, 2017. Ryanair pilots in Italy are to suspend their planned strike action scheduled for later today after management of the Irish low-cost airline offered to recognise unions for the first time, unions said. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
A fapados légitársaság, a Ryanair megtámadta a Lufthansa megsegítésére szánt 9 milliárd eurós mentőcsomagot, melyet a német államtól kapna a megállapodás alapján.
Vágólapra másolva!

A berlini kormány támogatása lehetővé teszi a Lufthansának, hogy olcsóbban értékesítsen, ami viszont rontja a Ryanair és fapados versenytársa, az EasyJet versenyképességét - közölte a Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary nyilatkozatában.

- közölte a cégvezető.

A Lufthansa ugyanakkor azt reméli, hogy a támogatást gyorsan jóváhagyja az Európai Bizottság, a Reuters egyik forrása szerint ez már csak napok kérdése.

A Lufthansa felügyelőbizottsága is egyeztet a mentőcsomagról, amely után várhatóan rendkívüli közgyűlést hívnak össze.

Illusztráció Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség, amely elsősorban a hagyományos légitársaságokat képviseli, a fapadosokat kevésbé, megvédte az állami támogatást, mondván, hogy

ez egy kivételes válasz volt, amit a válság kényszerített ki.

"A cél, hogy elkerüljük az ágazat összeomlását" - fogalmazott Alexandre de Juniac főigazgató.

A Lufthansa tulajdonosainak azonban még el kell fogadniuk a mentőcsomagot, amely magában foglalja, hogy a német állam 20 százalékos részesedést szerez a cégben, és 5,7 milliárd eurós tőketámogatást nyújt.

A tulajdonosok majd csak az után szavaznak, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a mentőcsomagot.

„A szabályok lehetővé teszik a légiközlekedési ágazat támogatását, miközben a verseny megőrzése mellett azt is biztosítják, hogy az utasok se kerülhessenek hátrányos helyzetbe" - kommentálta a fejleményeket az Európai Bizottság szóvivője, de a Lufthansa-ügyről nem kívánt további részletekbe bocsátkozni.

Forrás: Reuters.com