Így kereshet majd egyszerűen munkát az állami vállalatoknál

2020 Budapest Koronavírus arcmaszk kijárási korlátozás magyar posta maszk meghosszabbítás posta védőmaszk vírus
Vágólapra másolva!
Folyamatosan frissülő adatbázis segítheti nemsokára az álláskeresők elhelyezkedését a járványhelyzet ellenére is munkaerőhiányos állami vállalatoknál – értesült a Magyar Nemzet. Az érdekképviseletek szerint az állásukat elvesztők közül kevesen jelentkeztek eddig a vasúthoz, a Volánhoz, a postához vagy a vízközművekhez.
Vágólapra másolva!

A járványhelyzettől függetlenül is megmaradt a munkaerőhiány az állami vállalatoknál. Ennek ellenére a vasútnál, a postánál, a Volánnál, az állami fenntartású vízközműszektorban és más állami cégeknél sem tapasztalható egyelőre, hogy nagyobb toborzási kampányokkal hívnák az állásukat elvesztőket.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lap megkeresésére azt közölte, hogy

a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán már jelezték a kormány képviselőinek, hogy szükség lenne egy, az állami vállalatok pontos, naprakész munkaerőigényét mutató adatbázisra.

A kabinet és a szociális partnerek nyitottak voltak a kezdeményezésre. Ennek köszönhetően a vállalatok létszámigényének felmérése már folyamatban van, eddig több mint hatvan cég adatai állnak rendelkezésre. Az elnök kiemelte: a felmérés lezárását követően részletes, folyamatosan frissülő adatbázis jöhet létre, amely segít az álláskeresőknek és az állami vállalatoknak is.

A Magyar Posta egyik teherjárműve Budapesten a koronavírus-járvány idején Forrás: Medgyesi Milán - Origo

Érdekképviseleti beszámolók szerint az állami cégek a járványhelyzet miatt óvatosabbak. Egyfelől azért, mert a szigorú korlátozások miatt a jelenlegi létszám több területen is elegendőnek bizonyult, másfelől pedig azért, mert például a vasútnál vagy a Volánnál a képzést is befolyásolják a járványhoz köthető intézkedések.

Abban ugyanakkor mindenki egyetért, a növekvő munkaerőigény tartósan megmarad a közszolgáltató cégeknél,

mivel az egyébként is alacsony létszám mellett a munkavállalók korfája elöregedő, tehát az állomány jelentős része közel jár a nyugdíjkorhatárhoz.

Az érintett cégeknél az idei, csaknem tízszázalékos béremelést és a juttatásokat is figyelembe véve piacképes jövedelem érhető el a legtöbb területen.

Ráadásul a képzések nagy része ingyenes, sok pozíció oktatása már munkaviszonyban, fizetés mellett zajlik.

Az állam több területen toboroz jelenleg:

A rendőrség az ország több pontján hirdette meg új, tíz hónapos, szakképesítést nyújtó képzését. Ezalatt ingyen juthatnak hozzá a jelentkezők a B kategóriás vezetői engedélyhez, táblagépet vagy laptopot kapnak, emellett kollégiumi elhelyezést, az útiköltség megtérítését és napi háromszori étkezést is kínálnak. Már a képzés alatt garantáltan jár bruttó 210 ezer forint, amely a harmadik hónaptól emelkedik, emellett béren kívüli juttatást is kínálnak a leendő egyenruhásoknak.

A honvédség már korábban, a büntetés-végrehajtás pedig a napokban indított toborzókampányt. Utóbbi szervnél a képzés hat hónapos. Kezdő fizetésként havi legalább 253 ezer forintot kínálnak, béren kívüli juttatásokkal és egyéb támogatásokkal, beleértve adott esetben a szociális támogatásokat.