Így kapnak 70 százalékos támogatást a magyar vállalkozók

Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány következtében világszerte lelassult a gazdaság, leállt a turizmus, és munkahelyek szűntek meg. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a magyar kormány által bemutatott gazdaságvédelmi akcióterv elemeit elemzi és értékeli mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban.
Vágólapra másolva!

Magyarország kormánya az elsők között, március 18-án jelentette be első gazdasági mentőcsomagját. A kormányzat és a nemzeti bank együttesen idén és a következő években a 2019-es GDP 8-20 százalékával egyenértékű, több mint 9000 milliárd forintot biztosít a gazdaság megvédésére.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében több mint 50 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a kormány a vállalati szektorban dolgozó munkavállalók 71 százalékát foglalkoztató, a vállalati szféra 99 százalékát kitevő kkv-szektort. A keretösszegből várhatóan 2050-2600 vállalkozás támogatása valósulhat meg.

Az igényelhető visszatérítendő támogatás keretében, amely adott feltételek esetén vissza nem térítendővé válik, minimum 5 millió forint, maximum 153,5 millió forint forrásra lehet pályázni. A pályázható forrás összege függ az alkalmazottak létszámától: az első 9 főre 1,5 millió forint/alkalmazott, majd a 10-től a 49. főig 1 millió forint/alkalmazott, míg az 50. főtől 500 ezer forint/alkalmazott értékben.

A támogatásintenzitás 70 százalékos, vagyis 100 forintnyi beruházáshoz az állam 70 forint támogatást ad. Ugyanakkor a vállalkozások gondolkodhatnak nagyobb beruházásokban is, amihez nagyobb önrész szükséges.

A támogatás az alábbi projektek megvalósításához vehető igénybe:

  • Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása (az összköltség legalább 20 százalékát ennek kell kitennie);
  • Információs technológia-fejlesztés (a teljes költség 50 százalékáig);
  • Immateriális javak (pl. licencek) beszerzése (a teljes költség 20 százalékáig);
  • Ingatlan beruházás (bővítés, átalakítás vagy korszerűsítés, legfeljebb 50 százalékig);
  • Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele (a teljes költség 20 százalékáig);
  • Képzés (a teljes költség 20 százalékáig);
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása (a teljes költség 50 százalékáig);
  • Általános (rezsi) költségek (a teljes költség 1 százalékáig);
  • Ingatlanbérlés vagy forgóeszköz-vásárlás (a teljes költség 10 százalékáig).

A támogatásért cserébe a vállalkozásoknak vállalniuk kell, hogy a projekt megvalósítása során a 2020. április havi átlagos statisztikai állományi létszám legalább 90 százalékának megfelelő munkavállalót foglalkoztatnak.

Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Támogatást azon vállalkozások igényelhetnek, amelyek Magyarországon rendelkeznek székhellyel, van legalább egy lezárt, teljes üzleti évük, illetve 2020. április hónapra vonatkozóan állományi létszámuk eléri az 5 főt.

A támogatás részben vagy egészében az előre lefektetett eredményességi célok elérése esetén vissza nem térítendővé válik. Ilyen eredményességi cél például a foglalkoztatotti létszám növelése vagy az egy főre jutó bruttó hozzáadott érték növekedése.

A fejlesztési és új eszközvásárlási kritériumokon felül viszonylag nagy szabadságot ad az Innovációs és Technológiai Minisztérium a vállalkozásoknak, hogy eldöntsék, mire szeretnék elkölteni az elnyert támogatást. A támogatási konstrukció lehetőséget ad a kkv-szektor vállalatainak a hatékonyságuk növelésére, a munkahelyek megőrzésére és bővítésére, valamint arra, hogy kiaknázzák növekedési potenciáljukat, és felzárkózzanak európai versenytársaikhoz. A kkv-szektor megerősítése és fejlesztése hozzájárulhat a koronavírus okozta gazdasági visszaesés leküzdéséhez és a növekedés ismételt beindításához akár egy, a korábbinál is magasabb fokozatban.

A pályázatok benyújtására 2020. május 29-től van lehetőség online, elektronikus kitöltőprogram segítségével. Pályázni 2020. november 2-ig lehet. A https://www.palyazat.gov.hu/ weboldalról további részleteket tudhatnak meg.