Így lett a világ legnépszerűbb gyümölcse a banán

Banán, Ecuador
Employees of the "Mateo" banana plantation on a normal workday in Chobo, Ecuador, 400 km southwest of Quito, on January 13, 2016. Bananas, Ecuador's second-largest export after oil, are facing a difficult year in 2016 due to a weak Russian market, the delay in reaching a trade agreement with the European Union, and the threat posed by the El Nino climate phenomenon. AFP PHOTO/RODRIGO BUENDIA (Photo by RODRIGO BUENDIA / AFP)
Vágólapra másolva!
A banán a világ legnépszerűbb gyümölcse. A koronavírus, ahogy a szektorok többségét, úgy az élelmiszeripart is érzékenyen érintette, így a banánt termesztő régiókat is. De vajon mely országok a banán fő exportőrei, mekkora iparágról van szó, és vajon minek köszönheti népszerűségét a gyümölcs? Tények és érdekességek a banánról.
Vágólapra másolva!

Banántörténelem

A vadbanán már időszámításunk előtt 5000 ezer évvel is népszerű ételnek számított, Pápua Új-Guinea szigetén már ekkor az étrend mindennapi része volt a gyümölcs. Ennek köszönhetően a csendes-óceániai régióban terjedt el először, egészen Madagaszkárig elnyúlóan.

A banán először Nagy Sándornak köszönhetően jutott el Európába, időszámításunk előtt 327-ben. Ekkoriban már nemcsak Óceánia sajátja volt a gyümölcs, Indiában és Ázsia trópusi területein is termett.

Az iszlám terjedésével a banán is vándorolt, a Nílus-völgye mellett Palesztina és Észak-Afrika is népszerű termőhely lett az 1500-as évek elejére.

A banán elnevezés is arab eredetű, jelentése: ujj.

A banán történetének egyik legfontosabb ugrása volt, amikor az 1500-as évek elején spanyol telepesek elvitték azt Amerikába. Bár az első floridai próbálkozások sikertelen voltak Észak-Amerikában a viszonylag hideg tél miatt,

a gyümölcs nagyon jól érezte magát Közép- és Dél-Amerikában.

Banánültetvényen dolgozó munkások Közép-Amerikában az 1900-as évek elején Forrás: AFP

Az USA lakossága a gyümölccsel az 1876-os Világkiállításon találkozott először Philadelphiában.

Mivel a gyümölcs azonnal sikeres lett, sorra jöttek létre a banán termesztésére és importálására szakosodott vállalatok, melyek közül a United Fruit Company később monopóliumra tett szert.

A kétes hírnevű United Fruit Company

Az említett világkiállításon még Boston Fruit Company néven jelen lévő cég néhány kisebb-nagyobb felvásárlás és egyesülés után United Fruit Company néven vált hírhedtté. A cég még Gabriel García Márquez: Száz év magány című könyvében is megjelenik, mint olyan diktatórikus vállalat, amely kénye-kedve szerint szabja át a tájat, és mely bérgyilkosokat felbérelve győzte meg az ellenálló települések lakosait a banánültetvények fontosságáról.

Banán érkezik futószalagon egy amerikai kikötőbe Forrás: Roger-Viollet via AFP/© Jacques Boyer / Roger-Viollet/Jacques Boyer

A gyümölcs olyan népszerű lett az Egyesült Államokban, hogy a United Fruit gyakorlatilag több országot is banántermesztő régióvá formálhatott, amelyből később megszületett a pejoratív értelemmel bíró banánköztársaság kifejezés is.

Banánköztársaságok

Banánköztársaság alatt jellemzően olyan közép-amerikai és karibi országot értünk, amelyek politikailag instabilak, a vezetői (akár diktátorok vagy a kormányzó párt) korruptak, és törvénytelen eszközökkel gyakorolják a hatalmat. Az ebből eredő instabil állapot miatt ezekben az országokban gyakoriak a puccsok és forradalmak. Ilyen országok többek között Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, de érintett volt Kuba, Jamaica és Kolumbia is.

1946-ra a United Fruit már több mint 4000 négyzetkilométernyi területet birtokolt ezekben az országokban.

A United Fruit Company az 1950-es években az érintett országok exportjának 90 százalékáért felelt, vagyis gyakorlatilag a banánvállalattól függtek a banánköztársaságok, nemcsak gazdaságilag, hanem politikai értelemben is.

Munkások Francia-Guyanában Forrás: AFP

Ez azt jelenti, hogy a helyi politikusoknak nagyon szűk mozgástere volt, és bár puccsok és forradalmak mindig voltak, az a United Fruit Company helyzetét érdemben nem befolyásolta.

A United Fruit Companyről emiatt gyakorlatilag kijelenthető, hogy ezt a régiót saját gyarmataként kezelte.

A vállalatóriás azért jó dolgokat is tett: amellett, hogy sok embernek adott munkát, jelentős pénzt fektetett a régió infrastruktúrájának kiépítésébe, és óriási eredményt ért el a növénynemesítés területén. Nekik köszönhető, hogy a ma ismert banán jó áron és jó minőségben elérhető az év 12 hónapjában. Ez a többség által ismert banán az úgynevezett Cavendish-banán,

ami a globális termelés 47 százalékát adja.

Banántermesztőt vernek egy tüntetésen rendőrök 1993 májusában Costa Ricában Forrás: AFP/Matias Recart

A vállalat 1968-ban tulajdonost váltott, és Eli M. Black a vállalat nevét United Brands Companyre cserélte. Ebben az időszakban a vállalat készpénzállománya megcsappant, ráadásul az 1974-ben pusztító Fifi-hurrikán is óriási károkat okozott a régióban, így Black 1975. február 3-án kiugrott a New York-i Pan Am épület 44. emeletéről. A kétes hírnevű céget egy Cincinnati államban található vállalkozás vette át,

és a ma már mindenki által ismert Chiquita névre keresztelték.

Bár a Chiquita azóta konszolidáltabban viselkedik, mint elődszervezetei, így is többször kellett bírságot fizetniük milíciák támogatása, illetve drog- és fegyvercsempészet miatt a 2000-es években is.

A Chiquita jelenleg 70 országban van jelen, és 20 ezer alkalmazottja van. Éves eladásai megközelítik az 1 milliárd dollárt, piaci részesedése az Egyesült Államokban 40 százalék.

Chiquita márkás banánok egy európai bolt polcán Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

2010-re az Egyesült Államok legnépszerűbb gyümölcse lett a banán, az egy főre jutó éves fogyasztás 4,5 kilogramm volt.

Banánipar napjainkban

Napjainkra a banán a világ legnépszerűbb gyümölcse lett. (Szerk. megjegyzése: kétféle megközelítés létezik, egyes oldalak, listák a paradicsomot is a gyümölcsök közé sorolják. A paradicsom népszerűbb, mint a banán, de a klasszikus megközelítés szerint a paradicsom inkább zöldség, mintsem gyümölcs.)

Banánból 2017-ben 114,13 millió tonna termett, aminek köszönhetően mára a gyümölcs köré egy 25 milliárd dolláros iparág épült.

Viszonyításképp érdemes megemlíteni, hogy 2000-ben az évi termésmennyiség még csak 67 millió tonna volt, tehát fejlődő szektorról beszélünk.

A Bloomberg egyik elemzése egyenesen arra a következtetésre jut, hogy a banán a modern világ első globalizált terméke, és a legnagyobb mennyiségben exportált gyümölcse is egyben.

A FAO statisztikái alapján összesen 19,2 millió tonna banánt exportáltak 2018-ban.

Banánfeldolgozás Ecuadorban Forrás: AFP/Rodrigo Buendia

Érdekesség, hogy a legnagyobb banántermelők mennyiségre nem a már említett banánköztársaságok, hanem India (29 millió tonna) és Kína (11 millió tonna), de ezt nem exportálják, nagy részét belföldi fogyasztásra szánják. A harmadik helyen a Fülöp-szigetek áll (7,5 millió tonna), majd Ecuador és Brazília 7-7 millió tonnával.

Banánfüggő országok

A kitermelés mennyiségét tekintve a vezető nemzetek közül négy ország lakossága is meghaladja a 100 millió főt (India, Kína, Brazília és a Fülöp-szigetek). Nem meglepő tehát, hogy GDP-arányosan nem ezek az országok a leginkább banánfüggő államok.

A legnagyobb banánexportőrnek Ecuador számít, a globális export harmadát a dél-amerikai ország adja.

Ecuador után a Fülöp-szigetek (13 százalék), Costa Rica (13 százalék), Guatemala (12 százalék) és Kolumbia (10 százalék) következik.

OrszágExport értéke (millió dollár)Mezőgazdasági term. arányaMezőgazdasági export aránya
Ecuador2292,724%47%
Fülöp-szigetek963,411%20%
Costa Rica778,418%20%
Kolumbia715,84%11%
Guatemala611,817%13%

A legnagyobb banánfelvásárló az Európai Unió 33 százalékkal, az Egyesült Államokba kerül minden negyedik exportbanán, de Oroszország (9 százalék), Japán (6 százalék) és Kína (5 százalék) is a nagyobb felvásárlók közt van.

Hondurasi munkás egy banánültetvényen Forrás: AFP/Orlando Sierra

A piacot jelenleg öt cég uralja: a Chiquita, a Fresh Del Monte, a Dole, a Fyffes és a Noboa. Európa legfőbb ellátója az ír székhelyű Fyffes.

De mi hajtja ennyire a banánipart?

A válasz röviden nagyon egyszerű: a növekvő népesség és annak fogyasztása. Mivel a banán egyszerre nagyon egészséges, hozzáférhető és viszonylag olcsó étel, ezért nemcsak a fejlett,

hanem a fejlődő országokban is rendkívül népszerű.

A Fülöp-szigeteken és Brazíliában a legnagyobb a banánfogyasztás,

itt 60 kg az egy főre jutó éves mennyiség.

Azonban fontos megemlíteni, hogy ez az általunk is fogyasztott Cavendish-banán. Afrika szegényebb régióiban az egyéb típusú, úgynevezett főzőbanánokból Ruandában, Ugandában és Kamerunban akár 200 kilót is elérheti az éves átlagfogyasztás, itt akár a szükséges kalóriabevitel 25 százalékát fedezhetik valamilyen banánféléből.

A szegényebb régiókban is népszerű étel a banán Forrás: hemis.fr via AFP/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand

A banán amellett, hogy finom, ad egyfajta telítettségérzetet és sok energiát. Ezért láz vagy extrém súlyvesztés után is ajánlott fogyasztani. Emellett a banánban rengeteg kálium és magnézium van, gyakorlatilag a vérnyomásra, szívre, csontokra nézve is hasznos a fogyasztása, de más összetevői az emésztésre is jótékony hatással vannak.

Tíz érdekesség a banánról:

  1. A banán latin neve: musa sapientum. Ez azt jelenti, hogy a bölcs ember gyümölcse.
  2. A banán úszik a vízen, akár az alma vagy a dinnye.
  3. 2016-ban Andrew Lawrence 2 óra 47 perc 41 másodperc alatt futotta le a maratont Londonban. Banánruhát viselt. Ez a leggyorsabb gyümölcsjelmezben lefutott maratoni táv.
  4. Évente több mint 100 milliárd banán fogy el világszerte, ezzel a banán a negyedik legnépszerűbb mezőgazdasági termék a világon.
  5. A banán 51 százalékát reggelire eszik meg.
  6. A banánevés világrekordját egy amerikai férfi tartja, aki 8 banánt hámozott és evett meg egyetlen perc alatt.
  7. Nincs még egy gyümölcs, amiről annyi dal született volna, mint a banánról.
  8. A banán DNS-e 50 százalékban megegyezik az emberével.
  9. A legnagyobb fürt banán a Kanári-szigeteken nőtt, 473 banán volt rajta és 130 kilót nyomott.
  10. Egy kilogramm banán nagyjából 130 Bq radioaktivitással rendelkezik a kálium-40-nek köszönhetően.
A banán klasszikus táplálék versenyek alatt Forrás: AFP/2014 Getty Images/Andrew Burton

Banángomba, koronavírus

Fontos tudni a banánról, hogy bár a világ logisztikája rengeteget változott, fejlődött az elmúlt évszázadban, a gyümölcs kisebb-nagyobb változtatásokkal ugyan, de ugyanazon a bevált csatornákon és csomópontokon jut el a legnagyobb felvásárlókhoz.

A koronavírus előtt a banántermelőknek meg kellett küzdeniük egy másik kórokozóval,

a TR4-gyel, amely gombás fertőzéssel tizedeli a banánültetvényeket.

A TR4-et 20 éve mutatták ki először Tajvanon, majd onnan terjedt át Ázsián, a Közel-Keleten és Afrikán át Közép- és Dél-Amerikára. A TR4 miatt szigorú intézkedéseket vezettek be, hiszen a kórra nincs gyógymód, így a fertőzött területeket fel kell számolni, és el kell hagyni.

A mohamedán böjti hónapra készülve banánt válogatnak munkások egy piacon a pakisztáni Karacsiban 2020. április 22-én, a koronavírus-járvány idején Forrás: MTI/EPA/Rehan Hán

A TR4 miatt eleve nehéz helyzetbe került az iparág, azonban a koronavírussal együtt kifejezetten borúlátónak tűnhetnek a kilátások.

Ecuadorban, amely a világ exportjának harmadát adja, a banán értékesebb már, mint az olaj (szó szerint többet ér az alacsony világpiaci ár miatt), ugyanis a banán már az közép-amerikai állam GDP-jének 3 százalékát adta 2019-ben,

összesen 3,2 milliárd dollár értékben.

Mivel az országban a koronavírus is súlyos leállásokat okozott, ezért logisztikai problémák miatt gondot okozott a banán elszállítása. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a járvány a földeken végzett munkát alig érzékelhető mértékben érintette. Ez azt jelenti, hogy a leszedett mennyiség alig jutott el a kikötőkbe, és ott vagy megrohadt, vagy csak rendkívül olcsón lehetett eladni.

Nicaraguai vendégmunkások Costa Ricában Forrás: AFP/Tomas Stargardter

Persze ez nem azt jelenti, hogy aggódni kellene a banán miatt, sőt!

A banán a járvány egyik legnépszerűbb terméke. A karantén és a korlátozások miatt az emberek tudatosabban kezdtek el vásárolni, az első negyedévben Európában megugrottak a banáneladások.

Ez alapesetben jó hír lenne a forgalmazóknak, de mivel készletfelhalmozódás van, így kénytelenek több helyen továbbra is nyomott, 2-3 dolláros nagykereskedelmi áron adni a 18 kilogrammos kiszerelést.

Magyarország és a banán

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet és a KSH adatai alapján Magyarország banánimportja – főzőbanán nélkül – 8 százalékkal csökkent 2018 hasonló időszakához képest,

és 37,6 ezer tonnát ért el 2019 január–november között.

A kutatóintézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a banán nagykereskedelmi ára 12 százalékkal, kilogrammonként 380 forintra emelkedett 2019-ben. Az idei év első heteiben már 31 százalékkal magasabb (426 forint/kilogramm) átlagáron értékesítették a banánt, mint egy esztendővel ezelőtt.

A vizsgált üzletláncokban a banán ára átlagosan 490 forint/kilogramm volt 2020 első hat hetében.

A banán Magyarországon is népszerű gyümölcs Forrás: Shutterstock

A KSH adatai szerint Magyarországon 4,3 kilogramm az egy főre jutó éves banánfogyasztás.

A FAO szerint a világátlag 11,7 kilogramm, a két érték közötti különbséget az adja, hogy Magyarországon sok egyéb honos gyümölcs található, almából például 11,6 kilogramm az éves átlagfogyasztás, de görögdinnyéből is annyit fogyasztunk, mint banánból.

A cikkhez használt források: New York Times, FAO (1,2), Bloomberg, Guinness World Records, World Atlas, Helgi Library, Világgazdaság, KSH, The Bananapolice, The Factsite, Házipatika