Az elmúlt időszak a növényi alapú húsok felé terelte a fogyasztókat

The Beyond Burger from Beyond Meat is Served At Al Rokers Booth at the Heinken Light Burger Bash Presented by Schweid & Sons Hosted by Rachael Ray GettyImageRank3 Serving Booth HORIZONTAL USA Florida - US State Miami Beach Photography Al Roker GENERAL VIE
MIAMI BEACH, FL - FEBRUARY 24: A general view during the South Beach Wine & Food Festival's Heineken Light Burger Bash, where Al Roker's booth served the Beyond Burger on February 24, 2017 in Miami Beach, Florida. Aaron Davidson/Getty Images for BEYOND MEAT/AFP
Vágólapra másolva!
A változó fogyasztói szokások és az élelmiszerbiztonsági aggodalmak együttese is hozzájárult ahhoz, hogy egyre népszerűbbek lettek a növényi alapú húsok Ázsiában. A koronavírus-járvány pedig csak felgyorsította a folyamatot.
Vágólapra másolva!

Néhány évvel ezelőtt nemhogy a növényi alapú húsok, de még a vegetáriánus vagy a vegán életmód is különlegességnek számított a világ több pontján. Mára azonban robbanásszerűen megnőtt a kereslet a növényi alapú élelmiszerek iránt – mondta a CNBC-nek David Yeung, a Green Monday alapítója. A vállalat egyébként a fenntartható életformához kapcsolódó eszközökbe, például növényi alapú húsokba fektet be.

A gyors ütemű változás pedig a cégeket is arra ösztönözte, hogy elkezdjenek belépni a húshelyettesítő élelmiszerek piacára.

Az elmúlt évek nagy fordulatát az hozta el, hogy megjelentek a piacon olyan nevek, mint az Impossible Foods vagy a Beyond Meat, melyek elkezdték divatossá tenni a növényi alapú táplálkozást – tette hozzá Justin Chou, a növényi húsok gyártásával foglalkozó, szingapúri Growthwell Group ügyvezető igazgatója.

Chou kiemelte, manapság egyre népszerűbbek a „rugalmas" étrendek. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztó tipikusan növényi alapú étrendet követ, de időnként eszik húst is.

Megugrott a kereslet a növényi alapú húsok iránt Forrás: Impossible Burger

Ahogy pedig a növényi alapú élelmiszerek növekedési trendje összekapcsolódott egyes élelmiszerbiztonsági aggodalmakkal, úgy kapott hatalmas lendületet a szektor az elmúlt időszakban. Ez különösen Ázsiában igaz, ahol a járvány miatt több piacon felmerültek egészségügyi aggodalmak, főleg a vadhúsokkal kapcsolatban. Ennek következtében pedig megugrott a növényi alapú fehérjeforrások iránti kereslet a térségben.

A fenti tényezők együttese tehát erősen támogató környezetet biztosít a húshelyettesítő termékek piaca számára – emelte ki Yeung. Főként, hogy már a kifejezetten húskedvelő fogyasztók is elkezdtek érdeklődni az alternatív megoldások iránt.

Ehhez jön még, hogy az afrikai sertéspestis korábban rendkívül megemelte a sertéshús árát,

aminek hatásai főként Kínában és Hongkongban voltak érezhetők. Ez szintén segítette az alternatív termékeket kínáló cégeket abban, hogy anyagilag is vonzók lehessenek a fogyasztók szemében.

Mindazonáltal még így is gyakran előfordul, hogy a növényi alapú megoldások drágábbak más alternatívákhoz képest – tette hozzá Chou. Éppen ezért a Growthwell például folyamatosan dolgozik olyan új növényi termékek előállításán, melyek idővel érezhetően lenyomhatják majd az árakat.