Ideiglenes járványügyi menetrendi közlekedés lép életbe a nyáron

flirt motorvonat sín vonat Baracska, 2014. március 19.
Az elsőként átadott új beszerzésű Stadler Flirt motorvonat halad Budapest felé Baracska megállóhely előtt 2014. március 19-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán átadott új beszerzésű Stadler Flirt mot
Kápolnásnyék, 2014. március 19. Az elsőként átadott új beszerzésű Stadler Flirt motorvonat a Fejér megyei Kápolnásnyék vasútállomásán 2014. március 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A járványügyi készültségben alkalmazott menetrendek lehetővé teszik a helyközi közlekedési szolgáltatások működőképességének, a közszolgáltatásokba vetett bizalomnak a megőrzését, egyúttal a mindenkori igényekhez rugalmasan igazodó kínálatot biztosítanak az utasok számára - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Vágólapra másolva!

A koronavírus elleni hazai védekezés első szakasza - a magyar emberek fegyelmezettségének, a gyors és határozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően - sikeresen lezárult. A megtett lépések időt nyertek az egészségügynek arra, hogy felkészüljön az esetlegesen tömegessé váló megbetegedések kezelésére is. A biztonságos ellátás feltételei adottak, a fertőzés terjedésének üteme érezhetően lelassult. A védekezés várhatóan elhúzódó második szakaszában így lehetővé vált a mindennapi élet szigorú menetrend szerinti, fokozatos újraindítása.

Az elmúlt hónapok minden területen - a családokban, a gazdaságban, a tanulásban, a szabadidő felhasználásában - jelentős változásokat hoztak. Így változott a közösségi közlekedés igénybevétele, változtak az emberek utazási szokásai, lehetőségei is. Az egyes vonatokon és helyközi buszjáratokon a kijárási korlátozások idején a korábbi utasforgalom ötöde-tizede volt tapasztalható.

Ehhez igazodva március 30-ától a helyközi személyszállítás főszabály szerint hétköznapokon tanszünetes menetrendre állt át a balatoni többletjáratok nélkül.

A kormányzat stratégiai-szakpolitikai céljai változatlanok: a társadalom közlekedési igényeinek kielégítése, a közösségi közlekedés versenyképességének növelése az egyéni gépkocsizással szemben,

elsősorban a környezetkímélő, biztonságos vasút térnyerésének támogatásával.

Új menetrendek jönnek a nyáron, a vasúti közlekedés nagyobb hangsúlyt kap majd a jövőben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A korlátozások feloldása, a védekezés új szakasza lehetővé teszi a vonat- és buszközlekedés újjászervezését és fokozatos újraindítását. A rugalmas járványügyi menetrendek kialakítása során figyelembe veszik az utazóközönség változó igényeit, az ország közlekedési alapját képező vasúthálózat előnyét és elsőbbségét, ehhez igazodva

növekszik majd az autóbuszos közlekedés "ráhordó" feladata és szerepe.

A vasúti fővonalak előző években végrehajtott és jelenleg is folyamatban lévő fejlesztése lehetőséget ad a párhuzamosan futó távolsági buszjáratok indokoltságának felülvizsgálatára. Az így felszabaduló autóbuszokat az egész vidéki Magyarország közlekedési lehetőségeinek javítására használják fel.

A társaságok a nyár folyamán a több ütemben életbe lépő változásokról a szokott módon, ismert csatornáikon tájékoztatják majd utasaikat.

Az ideiglenes járványügyi menetrendek elemeit a technológiai felkészülés időigényének megfelelően vezetik be a helyközi közösségi közlekedési szolgáltatók.