Kevesebb új autót helyeztek forgalomba Európában

Fiat, gyár, Olaszország, Melfi, autógyár
This picture shows an aseembly line at a Fiat carmaker plant on December 20, 2012 in Melfi, near Potenza. AFP PHOTO / DONATO FASSANO (Photo by DONATO FASANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Áprilisban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben, kevesebb mint a negyedére esett vissza a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA jelentése szerint. Magyarországon áprilisban a negyedik, az év első négy hónapjában pedig a második legkisebb mértékben csökkentek a forgalomba helyezések az EU-ban.
Vágólapra másolva!

A járványvédelmi korlátozások első teljes hónapjában, áprilisban 76,3 százalékkal csökkent az Európai Unióban fogalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbihoz képest.

Az áprilisi éves csökkenés mértéke a statisztikák vezetése óta a legnagyobb.

Januárban 7,5 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba mint egy évvel korábban, februárban 7,4 százalékkal kevesebbet, márciusban pedig már 55,1 százalékkal kevesebbet. Áprilisban 271 ezer új autót helyeztek forgalomba a 2019 áprilisi 1,143 millióval szemben.

Az Európai Unió mind a 27 tagállamában kétszámjegyű volt a forgalomba helyezett autók számának éves csökkenése.

A legnagyobb visszaesés Olaszországban és Spanyolországban következett be, 97,6 és 96,5 százalékos. A nagyobb piacok közül Németországban 61,1 százalékkal, Franciaországban 88,8 százalékkal csökkent a forgalomba helyezés.

Illusztráció Forrás: AFP/Donato Fasano

A januártól áprilisig terjedő négy hónapban 38,5 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban. Olaszországban 50,7 százalékkal, Spanyolországban 48,9 százalékkal, Franciaországban 48,0 százalékkal, Németországban pedig 31 százalékkal.

Magyarországon áprilisban 6.170 új autót helyeztek forgalomba,

50,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 12,4 ezernél. Az első négy hónapban pedig 38,8 ezret, 16,9 százalékkal kevesebbet a tavalyi 46,7 ezernél.

Illusztráció Forrás: AFP/Donato Fasano

Áprilisban Magyarország Romániával együtt a negyedik volt a legkisebb csökkenést elérő országok rangsorában.

Dániában 37 százalékkal, Svédországban 37,5 százalékkal, Finnországban 38 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a forgalomba helyezett új autók száma.

Az év első négy hónapjában elért éves csökkenés mértéke Magyarországon volt a második legkisebb a finnországi 11,8 százalék után.