Negyedével csökkent a világ legnagyobb olajcégének profitja

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben 25 százalékkal csökkent a Saudi Aramco nyeresége, ahogy a világ legnagyobb olajvállalatát is elérték a drámai árcsökkenések és az olajkereslet globális beszakadása. Mindazonáltal az első negyedéves eredmények még nem tükrözik teljesen a piaci hatásokat. 
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a Saudi Aramco nyeresége 62,5 milliárd riál (16,6 milliárd dollár) volt az idei első három hónapban.

Ez mintegy 25 százalékos esést jelent a 2019 azonos időszakában elért 83,3 milliárd riálos eredményhez képest.

A csökkenés elsősorban annak tudható be, hogy az elmúlt időszakban az olajár hatalmas zuhant, illetve több fontos tevékenységi kör haszonkulcsa is jelentős csökkenést mutatott a vállalatnál – idézi a CNBC az Aramco közleményét.

A szaúdi állami olajóriás emellett közölte, 18,75 milliárd dolláros negyedéves osztalékfizetéssel számolnak, a csökkenő nyereség ellenére is.

A korábbi tervek szerint a társaság öt éves távlatban évi 75 milliárdos osztalékot fizet majd a részvényei után,

aminek elsődleges célja, hogy vonzóvá tegye a részvényét a befektetők szemében. Ezt a tervet az Aramco annak ellenére sem adta fel, hogy vissza kellett vágnia a kiadásait.

A második negyedéves eredmények tükrözik majd igazán az olajpiaci változásokat Forrás: AFP/Stringer

A jelentésből kiderül, hogy az első negyedévben a szabad cash flow 56,3 milliárd riál volt, szemben az egy évvel korábbi 65,1 milliárddal.

A vállalat vezetője, Amin Nasser hangsúlyozta, a koronavírus-járvány mentén kialakuló válság példátlan a közelmúlt történelmében, de az Aramco folyamatosan alkalmazkodik a megváltozott üzleti környezethez. Kiemelte, a cég eddig is bizonyította, hogy ellenálló az üzleti ciklusok változásaival szemben, és képes volt fenntartani a pozícióját és az alacsony költségstruktúráját is.

További vágások

A mostani eredmények hátterében az áll, hogy a járvány miatt jelentősen megcsappant a globális olajkereslet,

a nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyama pedig több mint 50 százalékot zuhant a tavalyi szintekhez képest.

A jelenlegi, 30 dollár körüli Brent egyébként kevesebb mint a fele annak az árfolyamnak, amelyre a szaúdi államnak szüksége volna ahhoz, hogy egyensúlyban tartsa a költségvetését.

Az elmúlt hetekben hatalmas zuhant az olajár Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Az Aramco gyorsjelentése azt követően látott napvilágot, hogy hétfőn a szaúdi vezetés bejelentette, napi 1 millió hordóval csökkentik az olajkitermelést júniusban annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzák a piaci viszonyokat. Mindez csak tetézi az áprilisi megállapodást az OPEC és külsős szövetségesei között, amely összesen napi 9,7 millió hordós kitermelés-csökkentésről szól.

A hétfői bejelentés azt eredményezi, hogy Szaúd-Arábia napi 4,8 millió hordóval kevesebb olajat termel majd az áprilisi szinthez képest.

A napi 7,492 millió hordós új szint egyébként a legalacsonyabb az elmúlt 20 évben.

Ezzel együtt a szaúdi példát követve az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait is újabb kibocsátás-csökkentés mellett döntött.

Új világ a tőzsdén

A Saudi Aramco nemzetközi jelentőségét az is fokozza, hogy a vállalat a történelem eddigi legnagyobb értékű tőzsdére lépését hajtotta végre decemberben. A cég értéke időszakosan elérte a 2000 milliárd dollárt is a részvénykibocsátás utáni második kereskedési napon. Akkor azonban az olaj ára még 64 dollár körül mozgott, vagyis az Aramco számára a tőzsdén is új világ jöhet.

A Saudi Aramco részvényárfolyamának alakulása a decemberi tőzsdére lépés óta Forrás: Investing.com

Ezzel együtt a CNBC-nek nyilatkozó elemzők hangsúlyozták, az Aramco első negyedéves eredménye még csak igen kis részben tükrözi az olajár összeomlásának hatásait.

Következésképpen, majd csak a második negyedéves eredmények alapján lehet tisztán látni azzal kapcsolatban, pontosan milyen következményei voltak a járvány miatti keresletcsökkenésnek, illetve a Brent beszakadásának.

Ha azonban az olyan nagy nemzetközi cégek számait nézzük, mint az Exxon, akkor arra lehet számítani, hogy a második negyedévben komoly gyengülésekről jelentenek majd az energiaszektor vállalatai.