Már több mint 500 cég kérvényezte a munkahelyvédelmi bértámogatást

Dolgozó a koronavírus ellen védő műanyag lapot vesz ki egy autó csomagtere és utastere közül, miután berakta a pótkereket az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én. Ezen a napon sikeresen újraindult az Audi Hungaria járműgyártása, mind a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a járműszereldében.
Vágólapra másolva!
Mostanáig több mint félezer vállalkozás és mintegy ötezer munkavállaló kérvényezte közösen a Gazdaságvédelmi akciótervben elindított általános bértámogatást.
Vágólapra másolva!

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azt MTI-nek elmondta,

ennek nyomán az elmúlt napokban megugrott az érdeklődők száma.

Egy dolgozó a koronavírus ellen védő műanyaglapot vesz ki egy autó csomagtere és utastere közül az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A csökkentett munkaidejű foglalkoztatást így egyre többen veszik igénybe a munkahelyek megőrzése érdekében. A kutatás-fejlesztési és innovációs szakemberek megtartását szolgáló célzott programmal együtt eddig 800 vállalkozás 8000 munkavállalója számára biztosíthatnak védelmet a bértámogatások - tette hozzá.

Könyítettek a feltételeken

A munkahelyvédelmi bértámogatási program esetén egyelőre a kis- és középvállalkozások a legaktívabbak, de már nagyvállalatok is jelezték érdeklődésüket a támogatás iránt.

Az igénylések elbírálását a kormányhivatalok a lehető leggyorsabban elvégzik,

így akik áprilisban benyújtották kérelmüket, akár már májusban kaphatnak támogatást - hangsúlyozta Bodó Sándor.

A programra április 29-től új, egyszerűen kitölthető formanyomtatványokkal lehet jelentkezni, a dokumentáció a munka.hu oldalon található meg, a kérvényeket a veszélyhelyzet lejártát követő egy hónapon belül lehet benyújtani - mondta.

– A munkahelyvédelmi bértámogatást a szakmai szervezetek, kamarák kérésének megfelelően még szélesebb kör számára megnyitottuk, a feltételeken érdemben könnyítettünk, hogy minél többen élhessenek vele. A módosítás értelmében azok a munkavállalók, akiknek a részmunkaideje 50 százalék alá csökken, havonta és egyénenként akár 100 ezer forintot meghaladó támogatásban is részesülhetnek – tette hozzá Bodó Sándor.

A cél, hogy a legtöbb munkahelyet megvédjék

Szólt még arról, hogy a kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) területen dolgozók támogatása is népszerű a cégek körében, eddig közel 300 vállalkozás nyújtott be igényt mintegy 3 ezer munkavállalója után.

A program célja, hogy a KFI munkahelyeken dolgozók munkahelye biztosított legyen, hiszen

- hangsúlyozta az államtitkár.

A támogatásra a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő egy hónapon belül lehet jelentkezni a Cégkapun keresztül. A támogatás összege egyénenként és havonta nem lehet magasabb 318 ezer forintnál - ismertette.

Bodó Sándor május elseje alkalmából hozzátette,

a kormány célja, hogy a lehető legtöbb munkahelyet megvédje,

a megszűnők helyébe pedig újakat hozzon létre.

– Aki mégis elvesztette a munkáját, annak a három hónapos álláskeresési támogatás lejártát követően a versenypiacról, amennyiben ez nem lehetséges, állami foglalkoztatással biztosítunk munkát –hangsúlyozta az államtitkár.